donderdag 2 juli 2009

Jigokumon (1953)


Engelse titel : Gate of Hell
Regie : Teinosuke Kinugasa
Genre : Drama
Acteurs : Kasuo Hasegawa, Machiko Kyo, Isao Yamagata,...
Speelduur : 89 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0045935/


"Jigokumon" is een kleine Japanse klassieker, die de Gouden Palm van het festival van Cannes won in 1954. Het is meteen ook één van de eerste Japanse films (zoniet de eerste?) die in kleur is.

In het midden van de 12e eeuw plegen twee krijgsheren een staatsgreep tegen de keizer. Moritoh is een dappere krijger in dienst van de keizer, en zet een list op om de familie toe te laten om in veiligheid te vluchten. Hij vermomt één van de diensters als zus van de keizerin. Na de mislukking van de staatsgreep mag Moritoh om een gunst vragen bij de keizer. Hij wil met de dienster trouwen. De vrouw, Kesa, is echter al gehuwd met een andere samoerai, Wataru Watanabe, en wil niks weten van Moritoh. Moritoh raakt stilaan geobsedeerd door de vrouw en zet haar onder druk...

Het verhaal is erg klassiek. Films waarin een hoodrolspeler de vrouw van iemand anders bemint is een thema die zo oud is als de straat zelf, maar in de taboesfeer van Japan was dit onbespreekbaar. De kleuren en decors zijn erg mooi, en het verhaal kabbelt erg traagjes vooruit. Wat eerst leek op een oorlogsfilm in het feodale Japan verandert in een psychologisch drama, waarbij waarden als trouw, eer en boetedoening een grote rol spelen. Het acteerwerk doet meer denken aan theater dan aan film, met de grote gebaren en de overdreven expressies. Een must voor wie een boontje heeft voor de Oosterse cinema.


Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: