zondag 26 oktober 2008

The 7th Voyage of Sinbad (1958)


Regie : Nathan Juran
Genre : Avontuur / Fantasy
Acteurs : Kerwin Mathews, Kathryn Grant, Torin Thatcher, Richard Eyer,...
Speelduur : 88 min.


Het is natuurlijk moeilijk om films als Sinbad nu nog innoverend te vinden, met de special effects die we vandaag kennen. Ik kan me wel goed inbeelden dat de "dynamation" zoals deze techniek heette, een grote indruk maakte in de jaren '50. Dynamation zorgde voor het scheppen van schaalverschillen op het witte doek. Om deze film te reviewen, moet ik hem bekijken met de ogen van toen. "The 7th Voyage of Sinbad" is een onderhoudend stukje escapisme in de stijl van de 1001 nachten. Het verhaal speelt zich duidelijk af in de tijd van de kaliefen van Bagdad, ergens in de 12de eeuw, maar voegt er mythologische elementen in, zoals tovenaars, cyclopen en draken. Het script blijft niet trouw aan de legendes, want het is geen verfilming van zijn zevende reis. De scène waarin het reuzenei van de tweehoofdige adelaar gebroken wordt speelde zich af op zijn 5de reis. Geen probleem, het is zo belangrijk niet.

Sinbad (K.Mathews) de scheepvaarder vindt op een afgelegen eiland, Colossa, een tovenaar, Sokura (Torin Thatcher), die achtervolgd wordt door een enorme cyclops, van wie hij een magische lamp gestolen heeft. In de lamp huist een genie die de wensen vervult als hij opgeroepen wordt. De tovenaar moet de lamp achterhalen, en hij vergezelt Sinbad naar Bagdad. Daar wil de moedige schipper trouwen met zijn geliefde, prinses Parisa, de dochter van de sultan. De listige tovenaar wil absoluut zijn lamp terug gaan halen, en om iedereen ertoe te dwingen, miniaturiseert hij Parisa. Ze reizen allen terug naar Colossa om opnieuw de lamp van de cyclops te ontfutselen maar de tovenaar heeft nog meer verraderlijke plannen...

Het verhaal is doodsimpel en er zitten echt wel grote logica-flaters in, maar in die tijd vond niemand dat een groot probleem. This is entertainment! De personages zijn artificiële figuren in een artificiële wereld, zoals in strips en tekenfilms. De goeden trekken zich altijd van slag en de slechten leggen altijd het loodje. Nostalgische filmliefhebbers zullen zich laten gaan in de exotische atmosfeer, kinderen zullen vol spanning kijken naar het gevecht tussen de draak en de cyclops, en ikzelf vraag me af of ze dit ooit nog met de technologie van vandaag nog eens zullen overdoen. "Sinbad" is een film die zich geen zorgen maakt over logica en acteerprestaties. Alles werd ingezet op de visual effects van Ray Harryhausen met als enige doel om je eventjes uit de realiteit te halen.


Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: