vrijdag 10 oktober 2008

The Jacket (2005)


Regie : John Maybury
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Adrien Brody, Keira Knightley, Kris Kristofferson, Jennifer Jason Leigh, Daniel Craig,...
Speelduur : 103 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0366627/

De complexe gevolgen van tijdsreizen fascineren elke generatie, en hebben de bioscoop heel wat films opgeleverd. Meestal slechte zoals "Time Machine". Ook John Maybury gaf zijn eigen psychedelische interpretatie. Geen machines of teleports naar de toekomst, maar een strakke dwangbuis in een psychiatrisch gesticht.

Jack Starks is een soldaat in Irak. Hij wordt "gedood" door een Irakese jongen. Een verpleegster ziet nog net hoe hij met zijn ogen knippert en de artsen lappen hem op. Een jaar later zwerft hij doelloos rond op de wegen van Vermont. Hij ontmoet de kleine Jackie met haar moeder Jean Price, een dronken vrouw. Ze hebben autopech. Starks herstelt de auto en vervolgt zijn weg. Een lifter pikt hem op. Ze worden gestopt door een politie-agent. Wat er daarna gebeurt is Starks vergeten. Wat zeker is, is dat de politie-agent vermoord geweest is en dat Starks van moord beschuldigd wordt, hoewel hij zelf gewond werd. De rechter beslist om Starks naar Alpine Grove te sturen voor een behandeling. Hij wordt het proefkonijn van dokter Thomas Becker, een sadistische psychiater die zijn patiƫnten in een strakke jas stopt en daarna in een donkere lade. Hij gelooft steevast dat die opsluiting therapeutische eigenschappen heeft. Tijdens zijn verblijven in die lade, ontdekt Starks dat hij naar de toekomst reist, 15 jaar verder, en er opnieuw een volwassen Jackie ontmoet. Ze beginnen een tedere romance. Hij ontdekt ook dat hij nog slechts vier dagen te leven heeft.

Mmja, "The Jacket" is ondanks alles nog niet zo slecht. Adrien Brody (Szpilman uit "The Pianist") speelt de rol van een verwarde soldaat die geen lichtpunt meer heeft in zijn leven. Hij vindt nog wat zin in zijn bestaan tijdens zijn verplaatsingen naar de toekomst, wanneer hij met Jackie is, en hunkert naar die momenten wanneer hij terugkeert. Op het einde wordt dat duidelijk, wanneer hij zelf aan Dr. Lorenson vraagt om in de lade gestopt te worden. Kristofferson speelt een psychiater, die zijn experimenten met een verborgen zweem van sadisme uitvoert op zijn patiƫnten, want meer dan misdadigers zijn ze voor hem toch niet. De magische momenten in de film zijn weggelegd in de honingzoete chemie tussen Starks en Jackie, gespeeld door een opmerkelijke Keira Knightley. Het ritme van de film remt naar het einde af en komt tot een conclusie, die geen noemenswaardige indruk achterlaat. Deze film wil soms iets teveel zijn.





Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: