vrijdag 10 oktober 2008

The Visitor (2007)


Regie : Thomas McCarthy
Genre : Drama
Speelduur : 104 min
Acteurs : Richard Jenkins, Hiam Abbass, Haaz Sleiman,...


Walter Vale is een man die, na de dood van zijn vrouw, de meeste van zijn emoties heeft uitgeschakeld. Hij reageert kil en afstandelijk. Hij heeft nochtans een bevoorrechte wetenschappelijke functie en zit vast tussen zijn vaste woning in Connecticut en zijn appartement in New York. Op een avond wanneer hij daar toekomt, vindt hij er tot zijn verbazing twee vreemdelingen, die daar door een dubieuze immobiliënagent geplaatst werden. De Syriër Tarek en zijn Senegalese vriendin Zainab verlaten het appartement, al weten ze niet waarnaartoe. Vale, die, raden we, sterk vereenzaamd is, vraagt hen om te blijven. Tarek en Walter leren elkaar beter kennen en kunnen het goed vinden. Walter, die erg in muziek is geïnteresseerd, wordt door de djembe aangetrokken. Het ritme en de muziek halen stilaan Vale uit zijn sociale apathie. De situatie wordt een stuk ingewikkelder wanneer Tarek voor een onschuldig akkefietje naar een detentiecentrum voor illegalen wordt gebracht. Vale haalt er een advocaat bij en is vastberaden om hem eruit te helpen. De komst van Mouna, Tareks moeder maakt er de zaken niet makkelijker op. Er ontstaat een sterke vriendschap die de culturele en etnische verschillen overstijgt.

"The Visitor" zweeft tussen human interest en psycho-sociale analyse, zonder ooit saai te worden. Je voelt de film aan alsof het ook in jouw buurt kan gebeuren. Vale verandert in de film. Van gesloten man, wordt hij opnieuw menselijker in aanraking met Tarek en met de ritmes van de djembe. Later in de film maakt de moeder van Tarek nog meer het beste los in Vale : geen passionele liefde, maar eerst bezorgdheid en begrip, en dan een innige vriendschap die evolueert in iets dat net geen liefde is.

Daarnaast hekelt regisseur Tom McCarthy het Amerikaanse uitwijzingsbeleid, met haar onmenselijke bureaucratie. "The Visitor" zit vol positieve gevoelens en boodschappen en met uitmuntende prestaties van minder bekende acteurs. De film is eveneens openingsfilm op het Filmfestival van Gent in 2008.


Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: