Regie : Gary Sinise
Genre : Drama
Acteurs : Gary Sinise, John Malkovich, Sherilyn Fenn, Ray Walston,...
Speelduur : 110 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0105046/
Theateracteurs Gary Sinise en John Malkovich staan centraal in de derde verfilming van John Steinbecks bestseller "Of Mice and Men". Het is Sinise zelf die de regie op zich nam met een verbluffend resultaat tot gevolg. Het deed mij denken aan een schilderij die ik ooit in het Vlasmuseum zag in Kortrijk. Het beeldde hardwerkende vlasboeren uit in hun dagdagelijkse bezigheden. Ook hier is dat het geval, behalve dat Steinbeck er nog een menselijke tragedie aan toevoegt.
George Milton (Sinise) is een brave en intelligente man die in de economische recessie van de jaren '30 op zoek is achter werk. Hij wordt vergezeld door een achterlijke reus, Lennie Small (Malkovich), die in zijn geest een kind is gebleven is, maar fysiek een buitengewone kracht bezit. George had de menselijke reflex om zich over het hopeloos geval dat Lennie is, te ontfermen, en zegde zich de kans op een eigen toekomst op. Ze vinden allebei werk bij een rijke hereboer, die hen in dienst neemt als dagloners voor de gerstoogst. De jonge en verveelde echtgenote (Sherilyn Fenn) van Curley (Casey Siemaszko), de zoon van de hereboer, bezoekt de arbeiders en neemt een flirtende houding aan. George raadt Lennie aan om uit haar buurt te blijven, want ze zorgt voor problemen zegt hij. Curley is een vechtlustige sadistische man die vrijwel onmiddellijk een hekel aan Lennie heeft.
Het is een verhaal over het dagelijkse bestaan, met haar vreugdes en haar problemen. Steinbeck gebruikt een rauwe vorm van humanisme om ons duidelijk te maken dat onze dromen en ons lot altijd aan een zijden draad hangen. In de greep van onze fysieke, intellectuele, sociale en zelfs economische handicaps lijken we altijd ver verwijderd van wat we in ons leven willen bereiken. Het heeft iets tijdloos. Armoede, gebrek aan kansen en mentale ziektes hebben altijd bestaan. Gary Sinise, die een groot bewonderaar is van Steinbeck, heeft de diepe zin van zijn romans begrepen. De scène die mij het meest raakte was die van de oude boerderijhulp Candy, die zich aan George aanbiedt om hem te helpen wanneer hij zijn eigen boerderij koopt. Candy biedt zelf zijn hele fortuin aan om toch nog, in de korte tijd die hij nog te leven heeft, zijn droom van zelfstandigheid waar te maken. Steinbeck, die de Nobelprijs voor literatuur kreeg in 1962, was duidelijk begaan met socialistische vraagstukken. Je hoeft geen socialist te zijn om van deze film te houden. De universele thema's zijn er voor iedereen.
Vinny's Movie Rating : 7,5/10
Geen opmerkingen:
Een reactie posten