woensdag 8 oktober 2008

Stuck (2007)


Regie : Stuart Gordon
Genre : Thriller / Horror
Acteurs : Stephen Rea, Mena Suvari, Wayne Robson, Bunthivy Nou,...
Speelduur : 85 min


In dit stevig filmpje, dat ergens tussen thriller en horror hangt, toont Stuart Gordon ons een wereld van onverschilligheid. In een egoïstische wereld met onverantwoordelijke mensen, waar het ongeluk van de ander ons niet interesseert en waar mensen alcohol en drugs innemen om aan hun dagelijkse beslommeringen te ontsnappen.

Brandi is verzorgster in een rusthuis. Ze wordt elke dag geconfronteerd met de menselijke aftakeling, maar doet haar werk goed. Er zit zelfs promotie in. Haar vriendje is een drugsdealende zwarte, Rashid. Tomas Bardo is een dakloze, die veel pech heeft. Hij kan zijn huur niet meer betalen, raakt op straat en de kille en onmenselijke bureaucratie in de arbeidsmarkt houdt de deuren voor hem gesloten. Hij zwerft naar een park, wordt weggejaagd, en strompelt doelloos verder door de stad. De levens van Brandi en Bardo knallen letterlijk in elkaar wanneer Brandi de arme man aanrijdt, waardoor hij met heel wat verwondingen in de voorruit vastzit. In plaats van eerste hulp te bieden, laat ze de zwaargewonde man achter in haar garage, met de belofte om hem te helpen. Omdat ze zelf niet in de problemen wil raken onderneemt ze geen actie, en hoopt stilletjes dat de man overlijdt. Bardo, die stilaan de situatie begrijpt, begint een ware lijdensweg om uit de auto te raken.

“Stuck” is een grimmige thriller, somber en rauw van het begin af aan. Hier krijgt men het slechtste bij de mens te zien, behalve dan in Bardo zelf, die er het onschuldige slachtoffer van is. In de jaren ’80 regisseerde Stuart Gordon surrealistische horrorfilms als “Re-Animator” en “From Beyond”. Je mag je dus ook aan enkele stevige shocks verwachten. Mena Suvari speelt de hoofdrol als de crapuleuze en oliedomme verzorgster. Ze speelde haar bekendste rol in “American Beauty” als Kevin Spacey’s natte droom. De Ierse acteur Stephen Rea speelt Bardo, die niet ophoudt met pech te hebben in deze film, en daarbij met heel wat fake bloed overgoten geweest is. Gordon slaagt er met realisme in om een enge film neer te zetten, waarvan de situatie extreem is, en toch ook nooit onmogelijk lijkt.

Vinny's Rating : 8,5/10

Geen opmerkingen: