woensdag 29 oktober 2008

The Constant Gardener (2005)


Regie : Fernando Meirelles
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Hubert Koundé, Danny Huston,...
Speelduur : 129 min



De Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles (Cidade de Deus) vermoedde wel hoe actueel zijn film, “The Constant Gardener” was. De film gaat over de duistere praktijken van de farmaceutische industrie in ontwikkelingslanden, waar ze met goedkeuren van de plaatselijke regeringen, de arme inboorlingen als proefkonijnen gebruiken voor het uittesten van medicamenten. Nog heel recentelijk klaagde de Nigeriaanse regering het bedrijf Pfizer aan voor identieke feiten, waardoor de prent beangstigend dicht bij de actualiteit staat. In feite is “The Constant Gardener” een verfilming van een roman van John Le Carré, succesvol auteur en ex-spion.

Justin Quayle (Ralph Fiennes) is een diplomaat die in Kenya werkt. Hij krijgt in het begin van de film het bericht dat zijn vrouw, Tessa (Rachel Weisz) dood teruggevonden is aan het Turkanameer samen met haar collega Arnold Bluhm, een activist voor een NGO. Daarna volgt een lange flashback, waarin we zien hoe Quayle zijn felgebekte vrouw ontmoette op een congres, met haar naar bed ging en daarna beter leerde kennen. Quayle weet niet goed wat zijn vrouw doet van werk maar laat haar begaan zonder vragen te stellen. Liefde is wel enkele kleine opofferingen waard. Haar inspannende levenswandel zorgt ervoor dat ze een miskraam krijgt. Tessa onderzoekt in feite de onethische praktijken van de farmaceutische industrie, en verzamelt bewijs tegen hun zaakvoerders. Na haar dood neemt Justin de enquête zelf op, om achter de waarheid te komen...

De film is somber, en geeft ons stof tot nadenken over de werking van Westerse bedrijven in Afrika, waar denken ze, niemand veel maalt om een mensenleven, en zeker niet als er geld voor gegeven wordt. Meirelles sensibiliseert zijn publiek door kinderen in beeld te zetten, zoals de relatie tussen Quayle en het jongetje Kioko of het meisje, dat hij niet van de rebellen kan redden in Soedan. Een diepmenselijke film met beelden van het mooiste dat het leven kan bieden, zoals de prachtige shots van de Kenyaanse natuur, als van het slechtste, zoals de duistere zaakjes tussen overheden en bedrijfswereld. Daarna integreert het verhaal ook nog een moeilijk liefdesverhaal tussen twee erg verschillende mensen. Justin hield van haar, maar kende Tessa niet echt, want hij wist niet waarom ze vermoord werd. "The Constant Gardener" is een nuchtere kijk op de wanpraktijken van Westerse bedrijven, en we voelen de betrokken en verontwaardigde toon van Le Carré bijna doorklinken.


Vinny's Rating : 9/10

Geen opmerkingen: