maandag 27 oktober 2008

Breach (2007)


Regie : Billy Ray
Genre : Spionage
Acteurs : Ryan Philippe, Chris Cooper, Laura Linney, Caroline Dhavernas, Gary Cole,...
Speelduur : 110 min.


Amerika kent weinig genade voor zijn eigen volk, vooral als ze zich schuldigmaken aan spionage. "Breach" is de verfilming van de echtgebeurde feiten rond Robert Hanssen, een FBI ambtenaar, die 15 jaar lang staatsgeheimen doorspeelde aan zijn Russische contacten. De overheid kent tot op vandaag de reikwijdte van de schade niet die hij aan zijn land aanbracht.

"Breach" vertelt de laatste weken voor zijn arrestatie in 2001. Eric O'Neill (Ryan Philippe) is een jonge computerspecialist die van een carrière droomt als FBI-agent. Kate Burroughs (Laura Linney), zijn overste, wijst hem toe als assistent bij Robert Hanssen (Chris Cooper), die verdacht wordt van grootschalige spionage. Zijn opdracht : alles opschrijven wat Hanssen zegt en doet. O'Neill weet niet goed waarom : Burroughs vertelt hem dat de man ook een ranzige reputatie als pervert heeft, en dat hij daarom in de gaten gehouden moet worden. De eerste contacten tussen de twee mannen loopt eerst wat gespannen tot Hanssen zijn thesis leest en apprecieert. Hanssen is een complexe persoonlijkheid en toont zich een fanatieke katholiek die aangesloten is bij Opus Dei. O'Neill begint hem sympathiek te vinden. O'Neills vrouw voelt zijn indringende en arrogante gedrag aan wanneer Hanssen onuitgenodigd een avondje bij de O'Neills komt doorbrengen met zijn vrouw en hen overhaalt om samen naar de kerk te gaan.

Billy Ray zorgde voor een goed gedocumenteerde thriller die psychologisch onderbouwd is. De uitstekende acteur Chris Cooper is de geknipte man om deze wantrouwige, ondoorgrondelijke en hyper-conservatieve spion die niet houdt van vrouwen met broeken, in beeld te zetten. In zijn ogen glinstert telkens die vonk van onvoorspelbaarheid, en toch wekt hij sympathie op. Dat is sterk acteerwerk! Ryan Philippe is de stoïcijnse plichtsbewuste bediende, die veel intelligenter is dan zijn tegenspeler vermoedt. Er zijn momenten van spanning en er zijn momenten van psychologische analyse. Ja, momenten, want soms moest de film door het teveel aan dialoog en aan inerte momenten aan tempo inboeten.


Vinny's Rating : 7,5/10



Geen opmerkingen: