vrijdag 17 oktober 2008

Pleasantville (1998)


Regie : Gary Ross
Genre : Komedie
Acteurs : Tobey Maguire, Reese Witherspoon, William H. Macy, Joan Allen, Jeff Daniels,...
Speelduur : 115 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0120789/

De Amerikaanse cinema geeft vaak het beeld van een maatschappij in verval weer, met normen en waarden die vervagen, en zelfs helemaal verdwijnen. "Pleasantville" gaat over vooruitgang. In een wereld met financiƫle crisissen, terroristen en andere uitspattingen, zien velen met nostalgie terug naar vroeger "wanneer alles beter was", om aan de bittere realiteit te ontsnappen. Het is waar, vandaag hebben we heel wat problemen, maar we zijn er ook op vele vlakken op vooruitgegaan, zowel innerlijk als technologisch. Dat is de boodschap die in "Pleasantville" verborgen zit, en met veel symboliek en romantiek op het doek is gebracht door Gary Ross. Hij gebruikt komische en sentimentele elementen als motor voor de veranderingen.

David (Tobey Maguire) en Jennifer (Reese Witherspoon) zijn broer en zus. En heel verschillend van elkaar. David is verslaafd aan een TV-soap uit de jaren '50, "Pleasantville" waarin iedereen met goede gevoelens leeft. Jennifer is moderner en is uit op een date met de "stoot" Mark Davis. Thuis hebben David en Jennifer ruzie over de afstandsbediening, die aan diggelen vliegt. Een vreemde oude man rinkelt aan de deur, en geeft hen een andere afstandsbediening, die beter werkt zeg hij. Beide jongeren worden daarop in de TV gezogen in het wereldje van Pleasantville. Alles wordt vanaf nu in zwart-wit uitgebeeld en David en Jennifer zijn nu Bud en Mary Sue, de kinderen van de hoofdrolspelers uit de soap, George (William Macy) en Betty Parker. Het koppel leidt een geordend leventje, waarin David zich onmiddellijk aanpast. Skip, de mooiste jongen uit school lijkt het, vraagt Mary Sue uit. In "Lover's Lane", waar elk vers koppeltje zich voor een honingzoete portie romantiek terugtrekt, hebben Skip en Mary-Sue seks. Vanaf dan beginnen de zaken te veranderen in Pleasantville. De eigenaar van de hamburgertent, Bill, ontdekt artistieke vaardigheden, Betty ontdekt haar seksualiteit, Mary-Sue begint zich voor literatuur te boeien en Bud kent een mooie romance met Margaret (Marley Shelton).

Terwijl al deze personages innerlijke veranderingen ondergaan, krijgen ze in de film kleur. En deze geordende wereld ziet er stilaan minder saai en eentonig uit, en haalt zijn rijkdom uit de menselijke diversiteit. "Pleasantville" is een modern sprookje met sterke symbolische beelden en die met kleuren vertelt. Wanneer de conservatieven uit het dorp zich op aanmoediging van de burgemeester met geweld verzetten tegen die veranderingen, denken we onmiddellijk aan mei '68 en de val van de muur. Op bepaalde momenten zelfs aan het pre-nazisme, wanneer boeken verbrand worden. Altijd zullen er mensen en politici zijn die de vooruitgang willen afremmen. En altijd zal de vooruitgang zegevieren.


Vinny's Rating : 9/10

Geen opmerkingen: