Regie : Marc Forster
Genre : Drama
Acteurs : Khalid Abdalla, Atossa Leoni, Shaun Toub, Zekeria Ebrahimi, ...
Speelduur : 127 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0419887/
De roman uit 2003 van Khaled Hosseini, “The Kite Runner” (De Vliegeraar), was een internationaal erkende bestseller. De heel getrouwe verfilming van Marc Forster belicht bepaalde culturele waarden en tegenwaarden uit de moslimcultuur.
Amir is de zoon van een rijke zakenman, Baba genaamd en heeft een speelkameraadje, Hassan, de zoon van Baba’s bediende. Hassan behoort tot de Hazara, een minderheidsetnie die door de Pashtun, de heersende etnie als ondergeschikt beschouwd worden. Beide jongens vullen hun dagen met het bekijken van Amerikaanse westerns en met het houden van vliegerwedstrijden. Amir is echter een jaloerse en laffe jongen die niet voor zichzelf kan opkomen, tot verdriet van zijn vader. Wanneer hij zijn vader vol lof over Hassan hoort spreken, is hij bang dat zijn vader meer van hem dan van zijn eigen zoon zal houden. Wanneer Hassan aangevallen en verkracht wordt door oudere jongens, is Amir getuige, maar komt niet op voor zijn kameraad. Hij laat hem daarna valselijk voor diefstal beschuldigen maar Amirs vader vergeeft het hem. Hassan en zijn vader, gegeneerd door de situatie, beslissen om te vertrekken. Met de inval van de Russen vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten.
Jaren later trouwt Amir met Soraya, de dochter van een Afgaanse generaal. Zijn vader wordt ernstig ziek en overlijdt. Kort daarop krijgt hij een telefoon van Rahim Khan, de beste vriend van zijn vader. De man leeft in Pakistan en verzoekt Amir om te komen. Eénmaal daar verneemt hij dat Hassan in werkelijkheid zijn halfbroer was omdat zijn eigen ouders geen kinderen konden krijgen. Hassan en zijn vrouw werden intussen vermoord door de Taliban. Rahim Khan vraagt aan Amir om diens zoon, Sohrab, uit Afghanistan te helpen.
“The Kite Runner” handelt over schuldgevoel, boetedoening en eergevoel, en wordt met veel respect voor de islam in beeld gebracht. Amirs onmacht maakt plaats voor frustraties en jaloersheid. In zijn volwassen leven probeert hij de fout uit zijn jeugd te wissen door zijn neefje te gaan redden. Alleen op die manier kan hij in het reine komen met hetgeen hij Hassan ten onrechte heeft aangedaan. Het is een film die ongetwijfeld een traan tevoorschijn zal toveren. De jonge acteurs zijn ontroerend en heel oprecht in hun rollen. De majestueuze bergen, de drukke straten, en het desolate en lege Afghanistan tijdens het Talibanregime worden waarheidsgetrouw weergegeven. Op één suggestieve kinderverkrachting na, die de film heel wat kritiek kostte, zal de moslim geen aanstoot nemen aan de rest. Er wordt niet gespot met de cultuur. Ik was erg tevreden dat er eindelijk eens een positieve film over de Arabische wereld gekomen is. De auteur distantieert zich resoluut van het fundamentalisme en legt het accent op de familiale waarden. Ook sterke en progressiefdenkende moslimvrouwen worden in de kijker gezet. Hoe vader en zoon van elkaar houden, elkaar ontgoochelen en daarna elkaar vereren.
Een kanjer van een film.
Vinny's Rating : 10/10
Geen opmerkingen:
Een reactie posten