zondag 16 november 2008

Eden Lake (2008)


Regie : James Watkins
Genre : Thriller / Horror
Acteurs : Kelly Reilly, Michael Fassbender, Tara Ellis, Jack O'Connell, ...
Speelduur : 87 min.

De beste horror, zei Stephen King ooit, is de horror die binnen de grenzen van de werkelijkheid liggen. "Eden Lake" stelt ons anderhalf uur lang op de proef met een brutaal verhaal over subversief kinderamusement.

Jenny en Steve gaan er een weekendje op uit aan een afgelegen meer op het platteland. De rust wordt enkel verstoord door een groep tieners, wier hormonen hun eerste opstoot kennen. Provocaties gaan heen en weer, en daar blijft het bij. Jenny en Steve zetten hun tent op en overnachten aan de oevers van Eden Lake. De volgende morgen wordt Steve woedend, wanneer hij ziet dat één van de jongeren een band doorgesneden heeft. Hij wil absoluut de ouders gaan inlichten over het foute gedrag van hun kinderen, maar het komt er niet van. Jenny en Steve keren terug naar de oever om te genieten van hun weekend. Dan is hun tas gestolen, en weldra zien ze dezelfde jongeren als de dag ervoor rondrijden met hun jeep. De situatie ontspoort helemaal wanneer Steve per ongeluk één van hun honden doodt.

Het is niet de eerste keer dat er films komen met dat thema. "Vacancy" en "Turistas" hebben "Eden Lake" reeds voorafgegaan, zonder aan het grijpende realiteitsgevoel te raken. Hier lijkt de situatie angstaanjagend dicht bij de werkelijkheid. Of jongeren tot de extreme daden in staat zijn die hier uitgebeeld worden betwijfel ik nog wel, hoewel iedereen in België zich nog wel het drama met Joe Van Holsbeek herinnert. Wordt dergelijk geweld verheerlijkt? Ik denk het niet, hoewel ik het uitbeelden van dergelijke wreedheden door kinderen niet bepaald een aangename kijkervaring vond. Als horrorfilm doorstaat "Eden Lake", de test. Het is sadistisch, ijzingwekkend en spannend en beeldt de angsten uit van een comfortabele middenklasse voor de armere werkersklasse. Door ons op het einde binnen de huizen van deze delinquenten te laten indringen, benadrukt de regisseur dat de appel nooit ver van de boom valt. Niet voor gevoelige kijkers.


Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: