zondag 23 november 2008

The Killing Fields (1984)


Regie : Roland Joffé
Genre : Drama / Oorlog
Acteurs : Sam Waterston, Haing S. Ngor, John Malkovich, Julian Sands,...
Speelduur : 141 min.

De filmwereld besteedde veel aandacht aan de Vietnamoorlog, met films als "Apocalypse Now", "Platoon" en "The Deer Hunter". De Cambodiaanse genocide is in de geschiedenis van de film slechts éénmaal aan bod gekomen, met "The Killing Fields" van Roland Joffé. Dat is opmerkelijk, want ook daar kwamen de VS tussen. Dit is een waar gebeurd verhaal van een journalist, die tijdens de inval van de Khmer Rouge in Cambodja zat, en de Pulitzer prijs won voor zijn verslaggeving, die nooit tot stand zou gekomen zijn zonder de hulp van zijn Cambodiaanse collega en vriend Dith Pran.

1975. Sidney Schanberg (Waterston) is een oorlogsjournalist voor de New York Times, en geeft verslag over het nakende conflict in Cambodja. Ter plaatse wordt hij geholpen door Dith Pran, zijn lokale connectie, die hem op locaties moet krijgen en als tolk optreedt. Wanneer de Khmer Rouge de hoofdstad Phnom Penh binnenvallen, is het leven van Dith Pran in gevaar. Opgeleide burgers worden zonder pardon vermoord. Op een bepaald moment kon hij nog ontsnappen, en koos om te blijven. Hun plicht is om de gruwelijkheden van het nieuwe regime bloot te leggen voor de wereld. De Khmer Rouge vernietigden de volledige intellectuele elite en stuurden het volk naar heropvoedingskampen. Schanberg en Pran zitten vast in de ambassade. Samen met zijn fotograaf Rockoff, proberen ze een vals paspoort te maken voor Pran, om hem het land uit te loodsen. Dat lukt niet, en Pran komt terecht in een strafkamp, waar willekeurige executies schering en inslag zijn. Schanberg keert terug naar zijn land, nadat hij de belofte maakte om voor Prans vrouw en kinderen te zorgen...

"The Killing Fields" is meer drama dan oorlogsfilm, en vertelt het verhaal van de zijlijn. Joffé belicht de menselijke drama's die uit het conflict groeien, en richt zijn lens zelden op de gevechten aan de frontlinie. Het harde gevecht wordt alleen gesuggereerd met de geluiden van helikopters, de nabijheid van aanslagen en het verplaatsen van zwaargewonden. De vriendschap tussen Schanberg en Pran is erg voelbaar. Pran is een man die wil leven, en Schanberg, getroffen door zijn vriendschap, doet alles om zijn vriend te redden. Wanneer hij terug in de VS is, vraagt hij zich af om hij wel alles gedaan had wat hij kon. Het begint aan zijn geweten te knagen. "The Killing Fields" heeft ook een quasi-documentair gevoel, zoals de onruiming van Phnom Penh en de integratie van "real footage". Dan toont de film ons wat er met Pran gebeurt, die de dagelijkse ontberingen ondergaat in het strafkamp. De film neemt tijd om ons de filosofie van de Khmer politiek uit de doeken te doen. Je hebt het gevoel dat de film met zorg voor de historische waarheid gemaakt geweest is. Joffé gaat kritiek tegenover de Amerikaanse regering niet uit de weg. Integendeel. Dit is de grootste kracht van de film. Omdat de regisseur met zoveel objectiviteit tewerk is gegaan, bekijken we "The Killing Fields" als een authentieke en waarheidsgetrouwe film. Een must voor de liefhebber van goede historische films.


Vinny's Movie Rating : 9/10

Geen opmerkingen: