maandag 10 november 2008

Teeth (2007)


Regie : Mitchell Lichtenstein
Genre : Satire
Acteurs : Jess Weixler, John Hensley, Hale Appleman, Lenny Von Dohlen,...
Speelduur : 94 min.


"No man was harmed during the making of this movie", kun je lezen wanneer de eindcredits rollen. Een humoristische noot om deze bizarre satirische komedie af te sluiten, en die ook de toon weergeeft waarop hij bekeken moet worden. "Teeth" steekt van begin tot einde de draak met de taboe-sfeer rond seksualiteit op een provocerende manier.

Dawn (Jess Weixler) is een mooi romantisch tienermeisje, die vreselijk puriteins is en het idee van maagdelijkheid tot het huwelijk overbrengt aan haar medestudenten in voorlichtingssessies. Haar ouders zijn liefhebbend maar afwezig, en ze heeft nog een halfbroer, Brad, een opgefokte psychoot met oncontroleerbare seksuele driften. Ze wordt verliefd op Tobey, en wil zichzelf niet vlug geven aan hem. Haar wil om zuiver te blijven tot het huwelijk vindt ze erg belangrijk. Tobey denkt er niet zo over en probeert haar te verkrachten. Op het moment zelf wordt zijn penis eraf gehapt en hij verlaat krijsend het decor. Dawn is geschokt en begrijpt niet wat er verkeerd is met haar. Ze stapt naar de gynaecoloog en ook daar loopt het verkeerd af. Stilaan begrijpt Dawn het anatomische voordeel dat ze heeft op mannen...

Als je stout bent komt Zwarte Piet met de roe, vertellen de ouders aan hun kinderen. Mitchell Lichtenstein, zoon van pop art goeroe Roy, zorgt hier voor een identieke Sinterklaasboodschap met de mythe van de "vagina dentata". Als een vrouw nee zegt, dan gaat 'm eraf. Lichtenstein gebruikt een satirisch gevoel voor humor om het seksueel analfabetisme bij de man voor de vrouwelijke behoeften te illustreren. De man, die onbewust en op een egoistische manier zijn biologische lotsbestemming moet vervullen, krijgt de rol van "horny underdog" toebedeeld. En eerlijk gezegd verdienen de mannen in deze film wat hen overkomt. En Dawn, die haar edele delen leert controleren, wordt zelfzekerder en volwassener.
Allemaal provocerend leuk zonder vulgair te worden. Het acteerwerk steekt soms wat tegen en het eerste half uur is het even doorbijten vooraleer de film onderhoudend wordt. Moraalridders en liefhebbers van horror slaan "Teeth" best over. Feministes daarentegen zullen dit tot een cultfilm verheffen.


Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: