donderdag 20 november 2008

Extreme Prejudice (1987)


Regie : Walter Hill
Genre : Actie
Acteurs : Nick Nolte, Powers Boothe, Maria Conchita Alonso, Michael Ironside,...
Speelduur : 100 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0092997/

"Extreme Prejudice" is een moderne western die zich in het hedendaagse Texas afspeelt. De tijden zijn veranderd. De cowboys zijn nu sheriffs en de bad guy is een drugsbaron in wit kostuum. Enkel de smerige zaakjes zijn dezelfde. Dit is de wereld van Walter Hill, een wereld van machistisch geweld, met wapens als enige logica om problemen op te lossen, en situaties die onvermijdelijk in een bloederige shootout eindigen.
Jack Benteen (Nick Nolte) is een Texas Ranger die onvermoeid jaagt op drugbaron Cash Bailey (Powers Boothe), die ooit zijn jeugdvriend was. Nu staan ze elk aan één kant van de wet, en in een laatste poging om elkaar over de streep te trekken, spreken ze af in de woestijn. Je voelt aan dat het praten bijna over is. De conversatie maakt plaats voor bedreigingen en provocaties. Terzelfdertijd stuurt de CIA een "zombie unit" naar Texas om Bailey uit te schakelen. Het commando bestaat uit officieel dode of vermiste paramilitairen, die ingezet worden in gevaarlijke operaties. Bijkomend zijn Cash en Jack ook verliefd op dezelfde vrouw, de Mexicaanse Sarita, die eerst Cashs vriendin was vooraleer ze bij Jack introk. Wanneer de zombie-eenheid van Paul Hackett (Michael Ironside) toekomt, worden de pistolen getrokken en sluiten ze een deal af met Benteen om in Baileys buurt te raken. Maar ook Hackett heeft een verborgen agenda.

Nick Nolte en Powers Boothe zijn twee sterke figuren, en hun dialogen zitten vol venijn en dubbelzinnigheid. Het is enkel hun oude vriendschap die voorkomt dat ze elkaar ter plekke afmaken. De driehoeksrelatie met Sarita kruidt het verhaal nog verder. Ze speelt de trofee, zoals er meestal één is in films als deze. Ze speelt geen betekenisvolle rol, behalve dat van inzet in een duel. De zombie-eenheid is een overtollig element die de kwaliteit van het verhaal lichtjes aantast. Het zou zoveel meer spanning betekend hebben moest het enkel om Jack en Cash gaan.


Vinny's Movie Rating : 7/10

Geen opmerkingen: