dinsdag 11 november 2008

The Mighty Quinn (1989)


Regie : Carl Schenkel
Genre : Komedie / Politie
Acteurs : Denzel Washington, Robert Townsend, M. Emmet Walsh, ...
Speelduur : 94 min.

Deze politiekomedie was één van de vroege films met Denzel Washington, die inmiddels één van de meest toonaangevende zwarte acteurs is. Het verhaal speelt zich af in een niet nader genoemd exotisch eiland, die verdacht veel op Jamaica lijkt. Iedereen kent er iedereen en niemand weet van de ander. Xavier Quinn (Denzel Washington) is de pas benoemde politiechef van het eiland. Hij studeerde in de Amerikaanse politieschool en zorgt voor de handhaving van de wet. Hij heeft een zoontje en leeft gescheiden van de moeder, die haar man zag veranderen in contact met de Amerikanen. Quinn krijgt een moeilijke opdracht. Pater, een rijke hoteleigenaar wordt dood teruggevonden in zijn zwembad. Thomas Elgin, de arrogante uitbater van het hotel, en de gouverneur van het eiland, Chalk, verzoeken hem om discreet te blijven om de toeristen niet weg te jagen. De vrouw van Elgin is heel coöperatief en niet ongevoelig voor Quinns charmes. De enquête voert hem naar één van zijn beste jeugdvrienden, Maubee (Robert Townsend), die met een koffer op de vlucht is geslaan.

"The Mighty Quinn" is een politiekomedie die meer aanvoelt als een aflevering uit een TV-serie zoals Magnum P.I. Dezelfde humor, een ongecompliceerde enquête en Quinns aantrekkingskracht bij vrouwen typeren de film. Dankzij de netwerking van de eilandbewoners raakt hij vooruit in een onderzoek waarin Maubee, een goedlachse joker, een centrale rol speelt. Verder zit er ook een intrige met geldbiljetten van 10.000 dollar in verweven. De volledige film wiegt verder op commerciële reggae muziek uit de jaren '80 waarvan Michael Roses openingsnummer "Guess who's coming to dinner" het meest aanspreekt.
Naar mijn zin was dit niet altijd goed uitgewerkt, met onderbenutte rollen van Mimi Rogers en James Fox, de oppervlakkige integratie van Quinns ex-vrouw en kind en met een onderzoek die niet boeit. Deze film is een halve mislukking omdat er teveel onuitgewerkte elementen zijn. Er schiet enkel nog de locatie en Denzel Washington over, die de film tot het einde dragen.

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: