vrijdag 28 november 2008

Iceman (1984)


Regie : Fred Schepisi
Genre : Drama
Acteurs : Timothy Hutton, John Lone, Lindsay Crouse, Joseph Sommer, David Strathairn,...
Speelduur : 100 min.


Een groep wetenschappers ontdekt in het Noordpoolgebied iets dat ingesloten is in een ijsblok. Wanneer ze het blok ontdooien, zien ze verbijsterd dat ze een 40.000 jaar oude Neanderthaler gevonden hebben. Met behulp van de aanwezige expertise, wekken ze de oermens opnieuw tot leven en plaatsen hem in observatie in een kunstmatige omgeving. In eerste instantie is Charlie, zoals hij genoemd wordt, getraumatiseerd door alles rondom hem. Dr. Stanley Shepard, een antropoloog, besluit om contact te maken met Charlie, in een poging om hem duidelijk te maken dat zijn volk en zijn tijd volledig verdwenen zijn. Al vlug wordt duidelijk dat het onmogelijk is om in een duidelijke taal boodschappen over te brengen.

"Iceman" confronteert een humanistische visie met een wetenschappelijke visie. In het eerste geval is dokter Shepard een voorstander om via contact meer te weten te komen over Charlie, en verdedigt diens recht als menselijk wezen. De wetenschappers beschouwen hem als een studie-object en willen genetisch onderzoek doen op hem. Op een bepaald punt zullen beide standpunten tegen elkaar opbotsen. De Aziatische acteur John Lone, die in 1987 de rol van Pu Yi speelde in "The Last Emperor", zorgt voor een hypnotiserende rol als de Neanderthaler. Dit is fysiek acteren : de coördinatie van gezichtsuitdrukkingen, stemintonatie en fysieke gebarentaal moet een uitdagende oefening geweest zijn. Lone slaagt er met brio in. De verschillende ideeën die uit het verhaal voortspruiten houden de film overeind. Charlie's reacties op dieren, op moderne voorwerpen, op Shepard zelf en op de vrouwelijke dr. Brady.
Het zwakke punt van de film is de richting. Met een thema als dit, zijn er nog geen tien mogelijkheden om deze film bevredigend te beëindigen, en dat brengt het verhaal onvermijdelijk naar een tragedische en voorspelbare climax.

Het is een film om één keer te zien om zijn verstandige en originele aanpak.


Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: