maandag 26 december 2011

Don't be Afraid of the Dark (2011)


Regie : Troy Nixey
Genre : Horror
Acteurs : Guy Pearce, Katie Holmes, Bailie Madison, Jack Thompson,...
Speelduur : 99 minuten
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1270761/

Restless (2011)


Regie : Gus Van Sant
Genre : Drama
Acteurs : Mia Wasikowska, Henry Hopper, Ryo Kase, Schuyler Fisk, Lusia Strus,...
Speelduur : 91 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1498569/

Films over de dood hebben traditioneel altijd iets zwaars en ernstigs over zich. Van Sant breekt met zijn nieuwe film de trend en kiest voor een luchtige romantische film die nochtans veel dichter bij het thema dood aanleunt dan bij het leven en de liefde. Hoofdrolspelers zijn Mia Wasikowska die eerder al Alice speelde in Burtons Alice in Wonderland, en de zoon van enfant terrible Dennis Hopper.

Enoch Brae is een wat melancholieke jongeman die als hobby begrafenissen bijwoont van onbekenden. Op één van die begrafenissen ontmoet hij Annabel, een frisse jonge en positieve vrouw die echter terminaal ziek is maar Enoch vertelt dat ze met "kankerkinderen" werkt. Enoch heeft zijn ouders verloren in een auto-ongeluk en woont bij zijn tante. Zijn enige vriend is een ingebeelde kamikaze, Hiroshi, met wie hij spelletjes zeeslag speelt. Over hun lot wordt niet dramatisch gedaan. De context van hun leven is niet makkelijk maar ze genieten van hun tijd met elkaar en laten hun liefde en joie de vivre de vrije loop...

Van Sant schetst twee jongeren die eigenlijk ver van de realiteit zijn. Een jongen als hobby-begrafenisbezoeker en meisje die terminaal is... het is geen gewoon liefdesverhaal. Het is vooral een film waar de dood op een lichtere en taboe-loze manier aangepakt wordt, want de dood is overal aanwezig maar voelt niet gewichtig aan. Het is bijvoorbeeld niet toevallig dat het geweten van Enoch voorgesteld wordt als een kamikaze-piloot. Voor mijn gevoel had Van Sant beter meer met zijn voeten op aarde gestaan... de uitbarstingen van magisch-realisme brachten het allemaal wat uit evenwicht. Ook de onervarenheid van de twee jonge acteurs zorgden nooit voor ontroering zodat een echte emotionele lading ontbrak. Zo zou je niet zeggen dat Annabel terminaal ziek is en kun je de onherroepelijkheid van haar komende dood nergens aanvoelen. En dat is toch een pijnlijk gemis voor een film die deze thema's wil aansnijden. Ik vond het één van Van Sants zwakste films tot nu toe.

Vinny's Rating : 5/10

zondag 25 december 2011

We Need to Talk About Kevin (2011)


Regie : Lynne Ramsey
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Tilda Swinton, Ezra Miller, John C. Reilly, Jasper Newell, Siobhan Fallon,...
Speelduur : 112 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1242460/

Dat is nog eens een film waar je na afloop even blijft over verder denken. Het is een pakkend verhaal maar ook één met een troosteloze, onheilspellende en deprimerende ondertoon en een onprettig en drukkend sfeertje. Het hele verhaal wordt vanuit de moederpositie bekeken, wat ook alles erg psychologisch maakt. Verwonderlijk dat geen prijs weggelegd was in Cannes.

Eva is niet gelukkig. Ze wordt sociaal uitgesloten en is op zoek naar werk. Niet dat ze niet wil werken; ze kan niet aan werk raken. Het is ook niet haar fout, wel die van haar zoon Kevin, die kortgeleden een onherstelbare daad beging. De gedachten van Eva blikken terug op hoe het zover is kunnen komen. Haar eerste zwangerschap was moeilijk; zoontje Kevin bleek al van jongsaf een probleem. Hij huilde onophoudelijk en zijn moeder kon hem niet troosten. Op 8-jarige leeftijd daagde hij zijn moeder uit en speelde manipulatieve spelletjes. Een tweede kind, de lieve Celia komt het gezin vervolledigen. Maar met verouderen wordt Kevins gedrag er niet beter om. Hij begint ervan te genieten om anderen te pijnigen en begint een gevaar te worden voor zijn familie en zijn medemensen...

De machteloosheid van Eva wordt centraal gezet. Hoe moeilijk moet het zijn om de verantwoordelijkheid op te nemen voor een kind die jou haat? Zij en haar echtgenoot Frank kunnen niet geloven dat hun eigen vlees en bloed kwaad zou kunnen doen. Maar Kevin heeft wel degelijk kwaadaardige instincten die zijn leven beheersen. Stilaan herbekijkt Eva haar leven en hoopt stilletjes dat ze haar man nooit ontmoet heeft. Want dat scharniermoment is bepalend geweest voor haar hele toekomst. Ramsey regisseert sterk en gebruikt bloedrode kleuren als symboliek. Tomaten, aardbeienkonfituur en rode verf... alles symboliseert het bloed dat de moeder indirect aan haar handen heeft alsook de slachtofferrol die ze toebedeeld krijgt (beginscène) en waarbij ze als Jezus aan het kruis wordt voorgesteld. Je begrijpt echter als kijker dat ze nochtans weinig kon doen want wie verwacht nu dat zijn kind tot zo'n gruwelen in staat is. Een zeer sterke film.

Vinny's Rating : 8,5/10

dinsdag 15 november 2011

Super 8 (2011)

Regie : J.J. Abrams
Genre : SF / Avontuur
Acteurs : Joel Courtney, Riley Griffiths, Ryan Lee, Gabriel Basso, Zack Mills, Kyle Chandler,...
Speelduur : 112 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1650062

Een wat ontgoochelende film, die teruggrijpt naar de Spielberg-succesformule uit de jaren '80 met kleine knusse dorpjes, een alien met gevoelens, een hoop actie, militaire inmenging en stuk voor stuk sympathieke kinderen. Geen wonder, want Spielberg staat gecredit onder de producers. En toch heb je het gevoel dat het iets mist, niet in het minst magie. Een voortreffelijke poging is Super 8 zeker en toch konden betere keuzes gemaakt worden die de film nog beter hadden gemaakt.

Het verhaal begint met een tragisch ongeluk in een staalfabriek in Lilian, Ohio. Het jaar is 1979. Slachtoffer is Elizabeth Lamb, echtgenote van politie-agent Jackson Lamb en moeder van Joe. De gebeurtenis laadt de film onmiddellijk emotioneel. Joe en zijn vader zijn nooit dicht bij elkaar geweest en nu moeten ze het verder doen met elkaar. Om te vergeten, wijdt Joe zijn tijd met zijn vriend Chris, die een film maakt met een Super8 camera voor een lokaal filmfestival in Cleveland. Samen met nog enkele vrienden begeven ze zich naar een treinstationnetje. Terwijl ze filmen zijn ze getuige van een treinongeluk, veroorzaakt door één van hun leraars. De trein vervoerde duidelijk iets belangrijks, want niet veel later is het leger ter plaatse...

De film bleef niet vastmodderen in grafische actie. Integendeel, Super 8 is een film die voor dit genre verbazend plotgedreven is. Spijtig genoeg werd de alien bijna niet betrokken, nochtans het snoepje waarop iedereen zit te wachten. Niettemin was Super 8 een teletijdmachine die me eventjes een kwart eeuw jonger maakte.

Vinny's Rating : 6,5/10

Le Gamin au Vélo (2011)

Regie : Jean-Pierre en Luc Dardenne
Genre : Drama
Acteurs : Thomas Doret, Cécile de France, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione,...
Speelduur : 87 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1827512

Cyril Catoul zit in een jeugdinstelling, in de steek gelaten door zijn vader. Hij is een verstoorde jongen, die voortdurend wil ontsnappen aan zijn toezichters, buitengewoon agressief is met andere mensen en bovenal hopeloos naar zijn vader hunkert. Een mensvriendelijke kapster, Samantha, neemt de jongen onder zijn hoede met de bedoeling hem in huiselijke warmte te laten opgroeien. Cyril blijft om zijn vader vragen en Samantha organiseert een ontmoeting. Guy, de vader, die zo goed als mogelijk zijn eigen leven terug op de rails wil zetten, helpt inmiddels zijn nieuwe vrouw in een restaurant. In dit nieuwe leven is er geen plaats voor Cyril en hij maakt het de jongen ook duidelijk. De jongen is innerlijk van de kaart en gaat volledig het verkeerde pad op wanneer hij een jonge drugdealer ontmoet. Ook Samantha weet met de rebelse jongen geen raad meer.

De broers Dardenne maken het verhaal niet te zwaarmoedig alhoewel het thema redelijk gevoelig is. Je hoort het meer en meer. Kinderen die opgroeien in onstabiele gezinssituaties. Hier is de vader afwezig en de moeder overleden, maar het verhaal kan even goed van toepassing zijn op kinderen van gescheiden ouders, of op opnieuw samengestelde gezinnen. De broers zijn van mening dat een slechte opvoeding niet alleen emotioneel verstorend is voor een kind maar dat het ook een negatieve invloed heeft op zijn toekomst als volwassene. En hiermee ben ik het volledig eens. Le gamin au vélo is met soberheid gemaakt, maar met een imposante soberheid dank zij de geweldige rol van Thomas Doret, die de kijker met gevoelens van medeleven en begrip vervult. Ook het eenvoudige verhaal blijft meeslepend en omvat pijnlijke momenten. Hoe kan je de vader niet vervloeken, die de liefde van zijn zoon weigert en hem botweg zegt dat hij hem terug moet opzoeken? Terug een klein pareltje dus die de responsabilisering van de ouders aan de kaak stelt.

Vinny's Rating : 8/10

zondag 13 november 2011

Melancholia (2011)

Regie: Lars Von Trier
Genre: Drama
Acteurs: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, John Hurt, Udo Kier,...
Speelduur: 132 min.
Meer info: http://www.imdb.com/title/tt1527186

Wanneer eurodrama regisseur Von Trier een film over het eind van de wereld maakt mag je je aan iets redelijk deprimerends verwachten. Tijdens één van zijn therapieën zat de fatalistische regisseur ongetwijfeld te denken aan hoe de mensen zouden reageren wanneer dit einde er zou aankomen.

De film vangt aan met zorgwekkende en in slow motion gefilmde beelden met muziek uit Wagners Tristan en Isolde op de achtergrond. Daarna is de film opgedeeld in 2 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk speelt zich af op het huwelijksfeest van Justine (Dunst) en Michael (Alexander Skarsgard). Justine wordt op onverklaarbare wijze overmand door gevoelens van lusteloosheid, depressie en een gebrek aan toekomstperspectief. De spanningen lopen op met haar schoonbroer (Sutherland) die het feestje gefinancierd heeft, haar moeder die ongepaste opmerkingen maakt in het openbaar en haar baas. Het tweede deel focust in op Claire, de zus van Justine. Ze neemt haar intussen zwaar depressieve zus in huis, terwijl de planeet Melancholia stilaan de Aarde nadert wat mogelijk het eind van de wereld zou kunnen betekenen...

Von Trier staat stil bij de gevoelens die een nakend eind van de wereld met zich meebrengt. Justine, die van irrationeel gedrag naar depressie en dan naar een kalme berusting overgaat. Charlotte, die doodsbang is voor het onvermijdelijke en John, die in de wetenschap gelooft en ervan uit gaat dat er enkel een "fly-by" zal zijn. Daartussen in maakt de regisseur zijn eigen filosofische beschouwingen uit de doeken die de significantie van de mensheid in dit universum op de korrel neemt. Het eerste deel introduceert veel personages, die in het tweede niet meer terugkomen. In dit tweede deel zie je de laatste dagen van de aarde door de ogen van Justine, Charlotte, John en hun zoontje en daardoor mist het de nodige impact. Het lijkt alsof zij de enige vier mensen op aarde zijn. Gevoelens als afscheid, vergiffenis en laatste bekentenissen, die ik zeker zou associëren met gevoelens die mensen bezig houden op een paar dagen van het ultieme einde, heb ik hier niet teruggevonden. Misschien omdat Von Trier net een zwartkijker is?

Vinny's Rating : 6/10

zaterdag 5 november 2011

Skin (2008)


Regie : Anthony Fabian
Genre : Drama
Acteurs : Sophie Okonedo, Sam Neill, Alice Krige, Tony Kgoroge, Hannes Brummer,...
Speelduur : 107 min.
Meer info : http://www.imdb.coù/title/tt0964586

Dit is een film die jong en oud zouden moeten zien. Het is niet de eerste apartheidfilm die er is; Goodbye Bafana en Catch a Fire zijn twee bekende titels. Geen slechte films, maar teveel vanuit de politieke hoek benaderd waardoor er een afstand ontstaat tussen de kijker en de problematiek. Skin heeft die afstand niet... integendeel... de film toont wat apartheid in de praktijk betekende aan de hand van het waargebeurde levensverhaal van Sandra Laing.

Sandra is geen meisje zoals anderen. Ze is zwart geboren in Zuid-Afrika, maar haar ouders zijn blank. Genetisch perfect verklaarbaar volgens de arts. Als dusdanig vechten de ouders, Abraham en Sannie een juridische strijd om haar als blank te registreren. Dat lukt en wanneer Sandra volwassen wordt, willen ze voor haar een blanke man. De dates lopen niet goed af en ze begint een verhouding met de zwarte helper in de winkel van haar ouders, Petrus Zwane. Abraham is woedend en dreigt ermee Petrus te vermoorden. De geliefden vluchten naar Swaziland maar worden opgepakt en gevangen genomen worden door de autoriteiten. Gezien ze "blank" is, is het verboden om een relatie te hebben met een zwarte. Wanneer ze vrijkomt, weigert Sandra om terug naar huis te keren en volgt ze Petrus. Jaren gaan voorbij, en ze wordt moeder van twee kinderen. Om de hoede te krijgen over de kinderen laat ze zich opnieuw als zwarte registreren. Haar man is nijdig; omdat Sandra nog steeds via briefwisseling contact zoekt met haar moeder en ze in haar hart nog steeds blank is, begint hij haar te minachten. Ze vertrekt met haar kinderen...

De absurditeit van de Apartheidpolitiek gezien op menselijke schaal. Hoe alle burgers administratief geklassificeerd worden op hun huidskleur. Het kon ook niet anders dat het leven iets aparts in petto had voor Sandra. Veel goeds heeft het haar allemaal niet gebracht. Verstoten door haar koppige vader, verstoten door haar man heeft ze geen andere oplossing dan voor zichzelf te vechten. Dat het leven vechten is moet je haar niet vertellen. Okonedo brengt de onderdanigheid van Sandra in een raciaal repressief systeem perfect in beeld. Ze voelt zich niet goed in de maatschappij. Het acteerwerk is sterk en de film draagt van begin tot eind een voelbare dramatiek met zich mee. Een mooi verhaal om te vertellen die op zich de apartheidspolitiek wegwuift. Een must-see!

Vinny's Rating : 8,5/10

Rogue (2007)


Regie : Greg McLean
Genre : Thriller / Horror
Acteurs : Michael Vartan, Radha Mitchell, Sam Worthington, John Jarratt, Mia Wasikowska,...
Speelduur : 93 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0479528

Halloween time! Moe van de spoken, de serial killers, de vampiers en de weerwolven? Waarom dan niet eens een krokodil? McLean maakte in 2005 reeds een opgemerkt debuut met Wolf Creek, waarin enkele rondreizende jongeren onder handen genomen worden door een sadistische psychopaat. Met Rogue neemt McLean risico's want eerdere krokfilms, zoals Lake Placid en Black Water, werden door het publiek gejoeld. Naar mijn mening is het missie geslaagd. Zonder een meesterwerk te zijn, is Rogue één van de beste krokfilms geworden.

Pete maakt recensies voor toeristische gidsen. Hij komt aan in een slaperig Australisch dorpje en neemt deel aan een toeristisch uitstapje in de wilde natuur. Het bootje, met Kate als toeristische gids, gaat op crocodile spotting. Het gaat allemaal goed, tot ze een lichtsignaal zien die van verder op de rivier komt. Kate, geroepen door morele plicht besluit een ommetje te maken om te zien of niemand hulp nodig heeft. Plots wordt het bootje geënterd door een enorme krokodil en komen de toeristen op een klein eilandje vast te zitten. Terwijl het stijgen van het water dreigt en het vallen van de nacht eraan komt, zoeken ze hopeloos om een manier om op het vasteland te raken... en dat kan niet zonder door het water te gaan.

McLean weet hoe hij een thriller in elkaar moet steken. Eerst relaxed beginnen met mooie natuurbeelden en een opbouw, waarin weinig gebeurt maar die toch de aandacht blijft opeisen. Vanaf het moment dat ze op hun eilandje raken is het gedaan met chillen... de spanning stijgt met een graad en de doodsbedreiging is duidelijk aanwezig. Het wordt nergens bijzonder goor en McLean doet geen controversiële dingen maar zijn film verslapt niet en eindigt met een billenknijpende laatste 15 minuten. Zeer de moeite waard en één van de beste krokodillen-movies die ik heb gezien.

Vinny's Rating : 7/10

The Lucky Ones (2008)


Regie : Neil Burger
Genre : Roadmovie
Acteurs : Tim Robbins, Rachel McAdams, Michael Pena, Molly Hagan, Howard Platt,...
Speelduur : 115 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0981072


Sympathieke film die gewoon over vriendschap gaat. Drie soldaten, twee mannen en een vrouw keren terug van de oorlog uit Irak en willen zo snel mogelijk naar huis. Door een stroompanne in de luchthaven zitten ze twee dagen vast en trekken dan met elkaar op om zo snel mogelijk thuis te raken. Cheaver is een soort vaderfiguur, een vijftiger die gewond geraakt is aan zijn rug. Voor hem zit de oorlog erop. Hij gaat terug naar zijn vrouw in St.Louis. TK is een jonge soldaat die een granaatscherf in zijn edele delen kreeg en er niet zo gerust in is om dit aan zijn vriendin te gaan vertellen. Tot slot is er Colee Dunn, een jonge vrouw die gewond is geraakt aan haar been... ze zeult een gitaar mee van een overleden vriend, Randy, en is vastbesloten om de gitaar aan diens ouders terug te geven. De drie raken vlug gehecht aan elkaar en voelen zich betrokken bij elkaars problemen. Terwijl ze in Irak zaten heeft het leven niet stilgestaan in de VS. Eénmaal thuis verklaart Cheavers vrouw van hem wil scheiden en alleen verder door het leven wil. Cheaver wordt overmand door suicidale gevoelens; TK en Colee ontfermen zich over hem en ze reizen verder naar de volgende bestemming, Salt Lake City, waar ze uit elkaar zullen gaan.

De bezorgdheid van de drie personages over elkaar maken The Lucky Ones tot een hartverwarmende film vol goede bedoelingen. Dat zou ook niet mogelijk geweest zijn zonder het aanstekelijke spel van Robbins, McAdams en Pena. De humor is nooit ver weg. Het echtscheidingsverhaal van Cheaver, de erectieproblemen van TK en de gitaar van Colee zijn slechts enkele aangrijpingspunten waaruit de humor bloeit. Enkel het einde zinde mij niet echt omdat het ongeloofwaardig overkwam en Burger tot mijn gevoel begon te overdrijven met de buddy-factor. Verder heb ik met een brede glimlach deze frisse film uitgekeken.

Vinny's Rating : 7/10

dinsdag 18 oktober 2011

Water for Elephants (2011)


Regie : Francis Lawrence
Genre : Drama
Acteurs : Reese Witherspoon, Robert Pattinson, Christophe Waltz, Paul Schneider, Hal Holbrooke,...
Speelduur : 120 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1067583

De favoriet van deze dames, Pattinson uit "Twilight", vertolkt de hoofdrol in een romantisch drama dat zich in een circus afspeelt tijdens de Grote Depressie van de jaren '30. Het verhaal is zo bijzonder dat het als een modern sprookje aanvoelt. Het melige is nooit ver weg maar hoort toch ergens bij de sprookjesachtige sfeer van de film.

Jacob Jankowski, zoon van Poolse immigranten heeft geen geluk. Hij verliest zijn ouders in een tragisch ongeluk, ziet zich genoodzaakt zijn studies diergeneeskunde af te breken en moet het huis van zijn ouders verkopen om de schulden van zijn vader af te betalen. Zonder een rooie cent op zak zwerft hij rond en springt op een trein die het circusensemble van de "Benzini Brothers" vervoert, dat met harde hand geleid wordt door August. De impulsieve man valt soms ten prooi aan verschrikkelijke woede-aanvallen die van de goegeluimde manager omslaan naar een gevaarlijk man. Omdat Jacob veterinaire kennis heeft mag hij blijven en maakt zich al snel onmisbaar. Hij krijgt ook de verantwoordelijkheid om een nieuwe olifant, Rosie, te temmen. Jacob raakt snel aangetrokken door de vrouw van August, de mooie Marlena.

De klassieke driehoeksverhouding is niks nieuws. Het is het circus als decor die de film haar bijzondere uitstraling geeft. Een wereldje van magie en van show met haar eigen regels en haar eigen manier van leven. Waltz speelt een zeer interessant en goed uitgewerkt personage die een grote plaats inneemt in het verhaal. Niet alleen als werkgever van Jacob of als echtgenoot van Marlena maar ook als de voornaamste antagonist in de film. Waltz vertolkt een man die lijdt aan het onvermogen om zich te beheersen. Pattinson en een ditmaal niet irritante Witherspoon spelen zoals van hen te verwachten is. Mooi binnen de lijntjes. Zo kennen we hen het best en zo doen ze ook niks verkeerds. Water for Elephants werd bij de release ook bekritizeerd doordat de olifant in kwestie door zijn temmers mishandeld zou geweest zijn. Tja het is altijd eens checken of de onderaannemers in kwestie de regeltjes naleven, maar laat dit in ieder geval het feest niet bederven want de film is goed gemaakt film van de klassieke school.

Vinny's Rating : 7,5/10

Horrible Bosses (2011)

Regie : Seth Gordon
Genre : Komedie/Misdaad
Acteurs: Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis, Kevin Spacey, Jennifer Aniston,...
Speelduur: 98 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1499658

Horrible Bosses was een komedie die heel wat aandacht trok en kreeg. Het werkgerelateerde onderwerp zal misschien velen aan het hart liggen : onuitstaanbare bazen en de uitgesproken drang om hen te liquideren. Het zorgt voor een goed uitgangspunt maar tot mijn spijt ontaardt het goede idee in een reeks seksmoppen die nogal cru worden waardoor de film een vrij laag niveau haalt. De grote namen Spacey, Aniston en Farrell mogen de rol van de bazen spelen.

Nick werkt zich bijna ziek voor zijn baas Dave (Spacey), die alle vormen van machtsmisbruik op de werkvloer aanwendt en Nick jarenlang als een paard deed werken met de belofte tot een promotie die hij tot slot weigerde te geven om zelf de functie te bekleden. Kurt krijgt na de dood van zijn doodsympathieke baas diens cokeverslaafde zoon Bobby (Colin Farrell) als baas en dwingt hem om discriminerende maatregelen toe te passen op de werkvloer. De hele grap is de derde van het trio, Dale, een tandartsassistent die seksueel geïntimideerd wordt door zijn nimfomane bazin (Aniston), en die helemaal niet serieus genomen wordt door de andere twee. De drie vrienden besluiten om elkaars superieuren om te leggen. Alleen weten ze niet goed hoe ze dit aan boord moeten leggen. Een louche kerel die zichzelf "Motherfucker Jones" noemt (Jamie Foxx) biedt aan om hen te adviseren...

Horrible Bosses is een kleine misser geworden. Het idee is uitermate leuk maar de humor is van een bedenkelijk niveau met de nodige seks- en poephumor, doch als het erop aankomt gaan ze nergens of durven ze nergens visueel over de schreef gaan. Dat Aniston zedig gekleed zou blijven had ik me nog wel voorgesteld, maar dat niemand zijn tanden poetste met de befaamde tandenborstel ;-) is een misser van formaat. De bazen spelen naar wens. Vooral Aniston kwam ditmaal erg goed uit de hoek als vamp, en Spacey werd geboren om de psychopatische Dave te spelen. Schitterend. De acteurs die de drie praatzieke bedienden vertolken halen alles uit de kast om komisch over te komen maar enkel Sudeikis als Dale bakt er iets van. Laten we het erop houden dat dit niet echt mijn stijl van humor is...

Vinny's Rating : 6/10

maandag 10 oktober 2011

Der Baader-Meinhof Komplex (2008)


Regie: Uli Edel
Genre: Misdaad/Drama
Acteurs : Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu, Johanna Wokalek, Bruno Ganz, Nadja Uhl,...
Speelduur : 150 min.
Meer info: http://www.imdb.com/title/tt0765432

De Rote Armee Fraktion was ongetwijfeld één van de duisterste hoofdstukken in de naoorlogse geschiedenis van Duitsland. De steunbetuiging van Duitsland aan de Amerikanen tijdens de Vietnamoorlog was velen duidelijk door het verkeerde keelgat geschoten, en als reactie sloten veel jongeren zich aan bij de communisten. Uli Edel weet een boeiend onderwerp aan te snijden, maar vergeet zijn personages uit te diepen, waardoor de film één lange collage geworden is van de wapenfeiten van de RAF. Jammer want hierdoor blijft de film behoorlijk hol.

Ulrike Meinhof was in de jaren '60 een journaliste. Na het echtelijk bedrog van haar man verlaat ze huis en kinderen om militante te worden tegen de Vietnamoorlog. Ze komt in contact met twee hardliners, Gudrun Ensslin en Andreas Baader, die hun stem willen laten horen via "revolutie". De moordpoging op een communistisch studentenleider (Rudi Dutschke genaamd) is daarbij de aanzet geweest. De vrijgevochten anarchisten volgen een militaire training in Palestina met een reeks bloedige aanslagen tot gevolg die de geschiedenis zijn ingegaan. Het interessantste van het hele verhaal begint pas wanneer ze allen gevangen genomen worden in 1972. Daarna volgt een ruchtmakend proces en worden de misdaden van de RAF, die intussen bewondering oogst bij een jongere generatie, steeds agressiever...

De film wil vooral ingaan op Meinhof. Hoewel ze haar naam gaf aan de terroristische cel, bleef ze een relatief bescheiden en onbelangrijke rol spelen. Ze bleef vaststeken in theorieën terwijl Ensslin vooral als het brein gezien wordt achter het RAF. Tot op een zeker niveau blijft dit misdaaddrama interessant door de chronologische vertelstijl. Zowel het begin van het RAF, hun voorbereidingen, wapenfeiten en gevangenschap worden goed gedocumenteerd en tonen het drieste portret van een aantal politiek geïnspireerde figuren die afglijden in ordinaire criminaliteit. Ook best opvallend is dat de RAF onder verschillende vormen is blijven bestaan tot rond 1995. De mensen achter de terroristen blijven daarentegen erg vaag en zowel Wokalek en Bleibtreu blijven typetjes die psychologisch niet al te diep uitgewerkt worden, en dat is wat hier ontbreekt... een menselijke voorstelling.

Het is geen slechte film met behoorlijk wat actie, maar het kon mijns inziens nog beter.


Vinny's Rating : 7/10

zaterdag 24 september 2011

The Tree of Life (2011)

Regie : Terrence Malick
Genre : Drama
Acteurs : Brad Pitt, Jessica Chastain, Sean Penn, Hunter McCracken, Tye Sheridan,...
Speelduur : 139 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0478304

De berichten over The Tree Of Life waren erg uiteenlopend. Ondanks het feit dat dit de winnaar van de Gouden Palm van Cannes is, werd Malicks recentste werk met boe-geroep onthaald. Andere recensenten en critici waren dan weer heel lovend. Na het bekijken van de film begreep ik beter de reacties. Ik heb dan ook vooreerst gekozen om deze mozaiek achtige poster te gebruiken, want dat is ook wat deze film is. Elk hokje in de poster stelt een beeld voor van het leven en elk moment in de film doet dat ook. Het is geen zo'n ondoorgrondelijke film als Kubricks bijna onbegrijpelijke 2001, Space Odyssey, maar je moet eens durven stilstaan bij de vraag : wat is het leven?

Van een echt verhaal is nauwelijks sprake. Je volgt een familie op een bepaald scharniermoment in hun leven. De O'Briens hebben zonet een zoon verloren in de Vietnam oorlog. De moeder, getroffen door smart en de onrechtvaardigheid hiervan, richt zich tot God en probeert de zin van het leven te doorgronden. De broer, Jack, staat ook op een moeilijk moment in zijn leven, in een andere tijdsperiode weliswaar, en blikt terug op de jeugd die ze als gezin hebben gehad. Daarna neemt Malick afstand van enig verhaal om te filosoferen en de toeschouwer te tonen wat het leven is.

Hij begint om de plaats van de mens in het universum te beschrijven. Hij zet hierbij de onbeduidendheid van de mens tegenover de oneindigheid van het alles. Hij toont hoe het leven is ontstaan in het water, dan aangespoeld is op het land. Hij toont hoe dinosauriërs reeds geanimeerd werden door een gevoel van compassie voor hun soortgenoten. Dit is het "grote" leven. Daarna keert hij terug naar de O'Briens om het "kleine" leven te tonen. Een aaneenschakeling van momenten die iedereen ergens wel zal erkennnen, en die cruciale etappes zijn die bepalen wie we worden : ruziënde ouders, verlies van onschuld, teleurstellingen, verwarde emoties, de gave om zowel te scheppen als te vernietigen (net als god zelf?), haat, de ontdekking van het duistere kantje dat ieder van ons bezit, vergiffenis en bovenal liefde die alles verbindt. Ik betreur het alleen dat de film teveel vanuit de christelijke hoek bekeken wordt. Andere religies die het concept van God niet erkennen zullen zich hier misschien minder in vinden. Maar Malick levert een toch wel integrale kijk op het leven en het antwoord zou zich wel eens ergens tussen de lijntjes kunnen bevinden. Het toont aan dat de regisseur, die inmiddels toch op rijpe leeftijd is, tot bepaalde inzichten is gekomen over zijn eigen bestaan.


Vinny's Rating : 8/10

zaterdag 23 juli 2011

Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame (2010)


Originele titel : Di Renjie
Regie : Tsui Hark
Genre : Actie / Mystery
Acteurs : Andy Lau, Tony Leung Ka Fai, Chao Deng, Carina Lau, Li Bingbing,...
Speelduur : 123 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1123373

Tsui Hark levert met deze pakkende avonturen- en actiefilm een bewonderenswaardig resultaat, dat begint als een historisch detectiveverhaal dat sporadisch eventjes het fantasy genre bewandelt. Visueel is dit ook een film om van te genieten.

China 10de eeuw. De eerste keizerin van China, Wu Tan, staat op het punt om gekroond te worden. Ze heeft echter af te rekenen met heel wat tegenstanders die erop tegenzien dat een vrouw het land regeert. Voor haar glorie wordt een reusachtig standbeeld in de hoofdstad gebouwd. Wanneer de bouwmeester een Perzische ambassadeur rondleidt in het monument, vat de bouwmeester plots vuur en sterft. Al snel vermoeden de naaste medewerkers van keizerin Wu dat er kwaad opzet in het spel is. De verbannen detective Dee werd destijds gevangen gezet omdat hij zich tegen de keizerin had gekeerd. Nu krijgt ze het advies om hem de zaak te laten oplossen. Omdat Wu hem niet vertrouwt, laat ze hem overal begeleiden door de mooie Shangguan Jing'er, die hem eerst niet vriendelijk gezind is...

Detective Dee is een visueel spektakel geworden met enkele goede actiescènes, scherpe digitale kleurrijke beelden en een spannend verhaal. Dee is de Chinese Sherlock Holmes die zo snel mogelijk de oplossing van de moorden moet vinden om een eventuele aanslag op Wu te voorkomen. In zijn omgeving bewegen zich afvallige hovelingen, een vroegere collega-opstandeling en een mysterieuze priester met magische krachten, die de keizerin advies geeft maar zich verder afzijdig houdt van publieke vertoning. Zoals het een goede avonturenfilm betaamt, eindigt het in een spectaculaire climax.

Vinny's Rating : 7,5/10

Limitless (2011)


Regie : Neil Burger
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Bradley Cooper, Robert De Niro, Abbie Cornish, Andrew Howard, Anna Friel,...
Speelduur : 105 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1219289

Deze ingenieuze thriller gaat uit van het idee van een drug die de volledige hersencapaciteit van een mens activeert. Dat geeft aanleiding tot heel wat ideeën voor een film, doch Burger kon hier uiteindelijk meer uit halen. Misschien is dit wel een idee die teveel mogelijkheden opent waardoor hij niet meer kon kiezen welke hij eerst moest gebruiken.

Eddie Morra is een aan lager wal geraakte schrijver die door zijn situatie ook zijn vriendin dreigt te verliezen. Op straat loopt hij de broer van een ex tegen het lijf. De man is een kleine drugdealer en prijst hem iets nieuws aan : een drug die toelaat om de volledige hersencapaciteit te benutten. De eerst sceptische Morra probeert de drugs toch, en het verandert radicaal zijn leven. Het geeft hem alles waar hij alleen maar van kon dromen. Hij schrijft een bestseller in een mum van tijd, leert Italiaans en Chinees op enkele dagen en begint te werken als speculant voor Carl Van Loon, een beursgoeroe. Ook zijn vriendin krijgt weer bewondering voor hem, al vermoedt ze dat hier iets niet pluis is. De drug heeft echter ook een keerzijde : Morra krijgt geregeld blackouts en het goedje is verslavend. Een verslaving aan de macht die het geeft.

Het is zeker niet de alledaagse thriller. Limitless is onvervalst meeslepend en spannend, al springt Burger als een kip zonder kop alle kanten op. Van een plotje met een moord in een hotelkamer die daarna terzijde gelaten wordt tot een Wall Street-achtige intrige, waarbij De Niro de rol van een Gordon Gekko-achtig personage speelt, tot een misdaadverhaaltje met Russische mafiosi. Burger helpt het een klein beetje om zeep door teveel hooi op zijn vork te willen nemen. De regie wil wel eens prachtig en vindingrijk zijn : de zooms tot in het oneindige en beeldvervormingen zijn een staaltje vakmanschap. En ook de acteurs geven het beste van zichzelf.

Vinny's Rating : 7,5/10

maandag 13 juni 2011

Cool Hand Luke (1967)

Regie : Stuart Rosenberg
Genre : Drama
Acteurs : Paul Newman, George Kennedy, J.D. Cannon, Dean Stanton, Lou Antonio,...
Speelduur : 126 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0061512

"He's got more balls than brains" wordt er in de film gezegd over Luke Jackson, het personage uit de film. En hoe waar dat niet is. Cool Hand Luke is één van Newmans mooiste rollen en boeiendste personages. Hij zet een goedhartige man neer die zich niet wil aanpassen aan het gezag in de gevangenis. Maar hoe kan een man met goede inborst als Luke nu in de cel raken?

De film begint met een dronken man die parkeermeters aan het doorzagen is. Het vernietigen van publiek goed kost hem twee jaren werkkamp in Florida. Hij wint door zijn onbuigzaamheid snel de sympathie van zijn medegevangenen en vooral van Dragliner, de stevige boerenzoon die Luke idealiseert. Tegen zijn wil, en gedreven door bijna onmogelijke uitdagingen, wordt hij een anti-held in de gevangenis. Zo gaat hij een uitdaging aan om op één uur tijd 50 eieren te eten (legendarische scène!). In eerste instantie werkt hij gehoorzaam mee aan het wieden van onkruid in de brandende zon, maar wanneer hij zich aan een ontsnappingspoging waagt en terug gepakt wordt, beginnen de toezichters harder te worden tegen hem...

Cool Hand Luke is een schitterende film over een man die niet in het systeem wil passen. Het personage van Luke Jackson, vrij van belemmeringen in zijn geest, is ondoorgrondelijker dan hij lijkt, en Rosenberg werkt hem goed uit. Een uitstekende film bezit onvergetelijke scènes, en dit is hier het geval : niet alleen de eierscène is sterk, maar ook de euforische scène waar alle gevangenen zand over de weg strooien en op die manier 2 uur vroeger klaar zijn met werken, de ontroerende scène nadat Lukes moeder is overleden en de derde ontsnappingspoging zijn staaltjes grote cinema. Deze film is in alles geslaagd en verdient het maximum.

Vinny's Rating : 10/10

zaterdag 11 juni 2011

Paul (2011)


Regie : Greg Mottola
Genre : Komedie / SF
Acteurs : Simon Pegg, Nick Frost, Seth Rogen, Jason Bateman, Kristen Wiig, Sigourney Weaver,...
Speelduur : 103 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1092026

Als iemand me vraagt naar goede SF-komedies, moet ik toch eens goed nadenken. Niet omdat ik er niet veel ken, maar omdat ze zelden goed zijn. "Men in Black" was leuk, "Critters" ook, en dan wordt het moeilijk. Gelukkig zorgt Mottola voor een nieuw filmpje in dit genre. Ik verwachtte me op voorhand aan een resem flauwe kinderachtige moppen. Dat viel mee : Paul is veel meer geworden dan een platte komedie met een alien, en vergeet de actie niet.

Twee nerds, Graeme en Clive, zijn twee Britten die op reis zijn speciaal voor een beurs voor SF-fans. Daar ontmoeten ze o.a. hun favoriete auteur Adam Shadowchild. Op de terugweg ontmoeten ze een vreemde alien, Paul, die rookt en vloekt als de doorsnee-aardbewoner. Het wezen is op de vlucht voor "The Big Guy", een regeringsagent die hem terug wil oppakken voor allerlei experimenten. Het trio rijdt verder op de highway en ontmoeten op een overnachtingsplaats de eenogige uitbaatster, Ruth, een diepgelovige jonge vrouw die in totale religieuze shock valt wanneer ze uiteindelijk kennismaakt met Paul, en "gekidnapt" wordt door Graeme en Clive. Met Agent Zoil, de agent van "The Big Guy" achter hen, alsook de vader van Ruth en twee andere agenten, beleven ze de gekste avonturen...

Paul is een luchtige komedie geworden met feelgood momenten en heel wat knipogen naar pijlers uit het SF genre. "Close Encounters of the Third Kind", "E.T." en "Mac & Me" worden allen op één of andere manier geciteerd. Paul wordt aardig vormgegeven door Seth Rogen en sprak me wel aan. Zijn coole look, met korte broek en teenslippers, matchen goed met de leuke buddy die iedereen wel eens op reis wil meehebben. Zijn onbeschofte en ondeugende grapjes zijn bovendien best te genieten, en vegen Pegg en Frost van het scherm. De twee hoofdacteurs horen er wel op en top bij, maar grappig vond ik ze niet. Sigourney Weaver komt ook voor in een cameo. Ik heb me hier erg mee vermaakt.

Vinny's Rating : 7/10

zondag 17 april 2011

Tron : Legacy (2010)

Regie : Joseph Kosinski
Genre : SF / Avontuur
Acteurs : Jeff Bridges, Garrett Hedlund, Olivia Wilde, Bruce Boxleitner, Michael Sheen,...
Speelduur : 125 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1104001

Tron (1982) was een film waarvan ik niet zo gauw een remake verwachtte. De Disney-film had een look die aanleunde bij de eighties en enkel in dit tijdsbestek leek te passen. Een remake leek dus totaal kansloos. Sommige regisseurs zien daarin uitdagingen. De onbekende Kosinski maakte een update die helemaal geslaagd is. Hij behoudt de sfeer van het origineel en frist alles op met de hedendaagse special effects.

De film speelt zich 25 jaar later af. Kevin Flynn is spoorloos verdwenen en zijn zoon Sam gaat op zoek. Het duurt niet lang of ook hij wordt opgeslokt door de virtuele wereld waarin zijn vader destijds eigen avonturen beleefde. Er is veel veranderd. De baas is nu Clu, Flynn's kloon, die geschapen werd om het systeem perfect te maken. Clu is echter in opstand gekomen. In de gladiorenspelen waar Sam terechtkomt, ontsnapt hij nipt aan de dood dank zij Quorra, die ten dienste staat van zijn vader...

De visuals zijn bij momenten prachtig, en worden met kracht ondersteund door de sfeervolle electronica van Daft Punk. De verjonging van Bridges ziet er niet altijd geslaagd uit en ook het verhaal zit vaak niet goed in elkaar. Enkele vreemde subplots, zoals die ISO's, compliceren de film nodeloos. In ieder geval vind ik Legacy een tikkeltje beter dan het origineel. Het geheel is vloeiender en beter afgewerkt.


Vinny's Rating : 7/10

zaterdag 12 maart 2011

Vikaren (2007)


Engelse Titel : The Substitute
Regie : Ole Bornedal
Genre : Thriller / Komedie
Acteurs : Paprika Steen, Ulrich Thomsen, Jonas Wandschneider, Sonja Richter,...
Speelduur : 89 min.

Bornedal, regisseur van het succesvolle Nattevagten, heeft een eigen manier van vertellen in zijn films. Het is alsof hij uit een boek zit voor te lezen. Deze thriller voor tieners zou hij zo uit de Kippenvel-reeks gepikt kunnen hebben. Het begint met "Er was eens..." en daarna neemt hij het publiek mee in een bizar verhaaltje over een "alien" lerares.

Ulla Harms is de nieuwe lerares die moet inspringen voor haar zieke collega. Ulla is geen gewone lerares. De kinderen weten nog niet dat ze een egocentrische alien is die op zoek is naar de betekenis van het woord liefde. Carl woont bij zijn vader Jesper en rouwt nog steeds om zijn moeder, die in een auto-ongeluk om het leven kwam. Hij is niet opgezet met Ulla, die in de gedachten van de kinderen kan lezen en hen beledigt en dom vindt. De kinderen klagen bij hun ouders, die hen niet geloven. Tijdens een ouderreünie waarbij het probleem "Ulla" zal worden besproken is Carl getuige hoe Ulla de onderwijsminister uit een ijzeren bol tovert. Maar wat is deze snode lerares nu eigenlijk van plan?

Het is een behoorlijk ambitieuze film, met wat humor, enkele schrikeffecten en vrij professioneel ogende special effects. Paprika Steen steelt de hoofdrol als buitenaardse juf. Bornedal probeerde ook een vleug drama in de film te mixen (de overleden moeder van Carl), maar slaagt er niet echt in om het te doen werken. Hij slaagt er ook op het einde niet goed in om de handelingen van Ulla te motiveren. Eerst is ze een wezen op zoek naar wat liefde is, en op het einde wil ze kinderen ontvoeren naar haar thuisplaneet. En dan die foto's op de boerderij waar Carl en zijn vader ook op te zien zijn? Het lijkt erop dat Bornedal vergeten was waarover het weer ging. Eén van de minste van deze regisseur.

Vinny's Rating : 6/10

vrijdag 11 maart 2011

The Mission (1986)

Regie : Roland Joffé
Genre : Drama
Acteurs : Jeremy Irons, Robert De Niro, Aidan Quinn, Cherie Lunghi, Ray McAnally
Speelduur : 126 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0091530

Het historische drama "The Mission" is een voorbeeld van een film die indruk wekt. De sublieme natuurbeelden van Chris Menges, de muziek van Ennio Morricone en acteurs van de bovenste plank maken de film tot een ware topper.

16e eeuw ergens in Paraguay. Slavenhandelaar Mendoza (De Niro) is een boosaardig man. Wanneer hij een passionele moord begaat, laat hij zichzelf wegkwijnen in de gevangenis. Het is vader Gabriel (Irons) van de Jezuietenmissie die hem kan overhalen tot boetedoening. Hij neemt hem mee naar zijn missie, diep in de jungle, waar hij de autochtone Indianen bekeert tot het christendom en Mendoza zelf Jezuiet wordt. De missie is een succes en zelfs de kolonisten erkennen het. Wanneer een antiklerikale minister in Portugal het voor het zeggen heeft, dreigen de missies gesloten te worden en de bevolking tot slavernij gedoemd. Vader Gabriel, geholpen door een volledig tot inkeer gekeerde Mendoza zullen alles doen om het bestaan van de missie te bekomen...

De geschiedenis leert nogmaals hoe de uitwassen van de kerk de wereld niet vooruit hebben geholpen. De onverzoenbaarheid van kerk en staat zorgden ervoor dat opmerkelijke realisaties tot niets werden herleid en het geloof vooral een staatswapen was om andere culturen te domineren en de koloniseren. Het kan dan ook niet verbazen dat een man als vader Gabriel tot wanhoop gedreven werd tegenover deze politieke gezanten van Portugal. Een mooie film waar vrijwel niks op aan te merken is en waarbij nog iets te leren valt.

Vinny's Rating : 9/10

zaterdag 19 februari 2011

Prince of Persia : Sands of Time (2010)


Regie : Mike Newell
Genre : Avontuur / Fantasy
Acteurs : Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina,...
Speelduur : 116 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0473075

Geen film die een blijvende indruk nalaat. Het is de zoveelste avonturenfilm, die zichzelf opblaast tot een artificieel spektakel met een overdaad aan CGI. Dat was ook al het geval met Clash of the Titans. Prince of Persia vind ik net een tikkeltje beter en biedt toch resultaten op het vlak van entertainment.

Dastan groeit op als weesjongen in het ver vervlogen Perzië. Hij wordt opgemerkt door de lokale koning die hem adopteert. Eenmaal volwassen is Dastan een moedige krijger geworden, die samen met zijn stiefbroers gebieden verovert voor de koning van Perzië. Ze bereiken het rijk van de mooie prinses Tamina. Ze is tevens de beschermvrouw van de "Dolk der Tijd" een object dat zijn bezitter toelaat om terug te keren in het verleden om bepaalde daden te veranderen. In het Perzische koninkrijk is er echter nog iemand die de Dolk begeert. Wanneer de koning vergiftigd wordt, steken de halfbroers de schuld op de bastaard Dastan. Hij moet vluchten en zijn onschuld bewijzen...

Mooi om zien maar een dom verhaal. Alles lijkt mogelijk en de held haalt het altijd op de meest onwaarschijnlijke manieren, tot zelfs tegen de zwaartekracht in. Tja, als alles kan, wat is er nog spannend? Ook Gyllenhaal overtuigt voor geen cent, met een uiterlijk die meer aan een bureaucraat doet denken dan aan een Perzische prins. Gelukkig wordt zijn vervelende aanwezigheid gecompenseerd door Gemma Arterton, die er lekker exotisch uitziet. Toch wel bizar dat een professioneel karakter-acteur als Ben Kingsley zijn talent verspilt aan een Disney film als deze. Twee keer zal ik die film niet bekijken.

Vinny's Rating : 5,5/10

Vengeance (2009)


Originele Titel : Fuk Sau
Regie : Johnnie To
Genre : Actie / Drama
Acteurs : Johnny Hallyday, Anthony Wong Chau-Sang, Sylvie Testud, Simon Yam,...
Speelduur : 108 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1329454

Film die ik puur uit nieuwsgierigheid bekeken heb, na het zien van de trailer op een Franse zender en de positieve reacties. De neo-noir stijl van Johnnie To heeft me niet ontgoocheld. Hij zorgt voor een erg gestileerde en visueel mooi afgewerkte thriller, die verrijkt wordt met wat drama. Vengeance" mag dan klinken als de zoveelste platte actiefilm met een wraakverhaal, het is toch veel meer dan dat geworden.

In Macao breken drie Aziaten in het huis van een Franse vrouw binnen, en schieten op haar en haar kinderen. De vader van de vrouw, Francis Costello, bezoekt zijn dochter, die vecht voor haar leven, in het hospitaal. Ze kan hem vertellen dat ze één van de overvallers verwondde aan een oor. Costello, een ex-huurmoordenaar die nu een restaurant op de Champs-Elysées uitbaat, besluit om wraak te nemen en de moordenaars op te zoeken. In een hotel stuit hij per ongeluk op drie killers, Kwai, Chu en Fat Lok, die de ontrouwe vrouw van een gangsterbaas moeten vermoorden. Hij kan ongehinderd wegwandelen. Even later zoekt hij hen op, en overtuigt hen om hem te helpen bij de klus. Hij neemt een foto van hen, om hun namen en gezichten niet te vergeten, want Costello lijdt aan Alzheimer. Ze begeven zich naar Hong Kong en komen de gangsters op het spoor...

Fuk Sau is vooral op visueel vlak een ware parel, met wat mij betreft enkele onvergetelijke scènes zoals de shootout op een vuilnisbelt, die één van de climaxen is van de film. De beelden vertellen, de dialogen zijn enkel een secundaire ondersteuning. Ook de drie hitmen naast Hallyday brengen leven in de brouwerij. De supercoole vormgeving heeft echter niet kunnen voorkomen dat de film aan enkele opvallende onwaarschijnlijkheden lijdt waarbij je plots niet begrijpt waarom ze zoiets niet hebben weggewerkt. Verder ook leuk om te zien dat Vengeance geïnspireerd is door films als "Memento" en "De Zaak Alzheimer".

Vinny's Rating : 7,5/10

zondag 13 februari 2011

Enter The Void (2009)


Regie : Gaspar Noé
Genre : Drama
Acteurs : Nathaniel Brown, Paz de la Huerta, Cyril Roy, Olly Alexander,...
Speelduur : 155 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1191111

Wat hier ook van gezegd mag worden, niemand kan ontkennen dat dit een bijzondere film is. Gaspar Noé (Irréversible) zorgt voor een psychedelische en spirituele trip tussen dood en reincarnatie. Hij gebruikt daarbij nog nooit eerder geziene visuele technieken en de sounds werden ontwikkeld door Thomas Bangalter van Daft Punk. Noé liet zich voor zijn film inspireren door het "Tibetaanse Boek der Doden", waarin beschreven staat dat de ziel 49 dagen ronddwaalt onder de levenden en nabestaanden vooraleer de existentïële cyclus verdergezet wordt.

Het centrale personage is Oscar, een drugdealer die in Tokio leeft met zijn zus, Linda. Zij is stripper in de neonverlichte clubs van de stad. Na een drugtrip wordt hij opgebeld door een zekere Victor, die met hem afspreekt om drugs te kopen. Hij gaat ernaar toe met zijn vriend Alex. Het loopt fout af : de politie valt binnen, Oscar sluit zich op in het toilet maar wordt in de chaos die daaropvolgt neergeschoten. Hij sterft en zijn ziel treedt uit zijn lichaam. De film gaat daarna in flashback en toont de band tussen Oscar en zijn zus. Als kinderen overleefden ze een zwaar auto-ongeval waarbij de ouders het leven lieten, waarbij Oscar aan Linda beloofde om over haar te waken... Daarna volgt de ziel van Oscar wat er gebeurt met Linda, Victor en Alex.

Net zoals Avatar een ervaring was, is ook Enter The Void een audiovisuele ervaring. Wat je ziet, zie je door de ogen van Oscar, zelfs wanneer zijn ogen knipperen flitst er even zwart op het scherm, en wanneer hij drugs neemt, neemt de kijker deel aan zijn trip. Wanneer hij sterft, maakt zijn geest zich los van het lichaam en gaat door de materie. De kijker is niet de ik-persoon, hij voelt zich ook de ik-persoon. Het verhaal is een troosteloze kijk op drenkelingen en toekomstloze loosers in een wereld van decadentie, waar de pijn van het bestaan in al haar facetten te zien is. Noé schuwt de pornografische kijk niet en je wordt vaak zintuiglijk overladen met rauwe sextaferelen en duizelingwekkende zooms. Zo duikt de camera op een bepaald moment een kogelgat in een lijk binnen. De eerste 40 minuten zijn de beste. De film is één vloeiende beweging, van het appartement van Oscar door de straten van Tokio tot zijn dood. Trippy, spiritueel, overdonderend en grensverleggend op cinematografisch vlak ... Enter The Void is een kunstwerk. Alleen duurde het net iets te lang met 155 minuten waardoor bepaalde scènes soms in herhaling vielen. Het is een prachtige film maar een verwittiging omwille van de expliciete sex en de indringende atmosfeer is zeker op zijn plaats. Je komt gegarandeerd in een andere staat uit deze film, zoveel is zeker.

Vinny's Rating : 9/10

New Town Killers (2008)


Regie : Richard Jobson
Genre : Thriller / Actie
Acteurs : Alastair Mackenzie, Dougray Scott, James Anthony Pearson, Liz White,...
Speelduur : 96 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1183908

Godsamme wat een spannende thriller. De Britten flikken het maar weer. New Town Killers is het voorbeeld van hoe je een film spannend en ontspannend kan maken zonder rond de pot te gaan draaien. Het verhaal blijft eenvoudig en breit verder op het reeds vaak beproefde thema van de "mensenjacht". Films als "Hard Target" en "Battle Royale" bereikten al het grote publiek in het verleden. De film steunt volledig op het spel van een viertal jonge en getalenteerde acteurs.

In Edinburgh leeft de tiener Sean McDonald een leven zonder perspectief met zijn zuster Alice. Hij ontdekt bij toeval dat ze 12.000 pond schuldig is aan criminelen die haar dwingen om drugskoerier te spelen naar Amsterdam. Sean wordt gecontacteerd door twee mannen die hem het verschuldigde bedrag aanbieden in ruil voor een 12 uur durend kat en muisspelletje in de stad. Als hij het overleeft, zal hij het geld krijgen. Sean aanvaardt de deal en een klopjacht vangt aan. Hij ontdekt dat de mannen ware moordenaars zijn en begrijpt dat de volgende uren een strijd zijn om te overleven...

De regisseur weet de spanning de volledige film vol te houden. Er zijn weinig dode momenten en een de sfeer komt er met een duistere urbane setting die soms vies aanvoelt. Jobson vermijdt bewust de clichés waardoor de film blijft verrassen, zoals het einde. Pearson speelt een door mij gewaardeerde rol als opgejaagde jongeman en Dougray Scott is duivels als de verveelde en moordzuchtige bankier. Wederom een kwaliteitsvolle, en weinig gekende film van Britse bodem, die zijn lowbudget niveau soms ruimschoots ontstijgt.

Vinny's Rating : 8/10

zaterdag 12 februari 2011

Winter's Bone (2010)


Regie : Debra Granik
Genre : Drama
Acteurs : Jennifer Lawrence, John Hawkes, Lauren Sweetser, Shelley Waggener,...
Speelduur : 100 min.

Winter's Bone is een sociaal drama die vooral door de recensenten de hemel in wordt geprezen. De film van Debra Granik is een arthouse geworden die een meer open-minded publiek zou moeten aanspreken, maar een bijna tergend traag tempo aanhoudt. Met "open minded" doel ik vooral op de interesse in de functionering van andere gemeenschappen, die aan de regels en wetten ontsnappen zoals wij ze kennen, en volgens aparte sociale codes werken.

In de Ozarks wordt men snel volwassen. De 17-jarige Ree is geen uitzondering. Ze woont in een hut samen met haar jonge broertje, zusje en catatonische moeder. Haar methadon-producerende vader, Jessup is verdwenen nadat hij hun huis als borg heeft opgegeven. Als hij niet binnen de week komt opdagen, wordt het hele gezin buitengezet. Ree, die noodgedwongen de bazin is in huis, gaat op zoek naar haar vader en ondervraagt nabije buren en criminele collega's. Overal waar ze komt krijgt ze hetzelfde antwoord : steek je neus niet in andermans zaken. Haar oom, Teardrop, denkt dat hij vermoord is geweest en probeert haar te overtuigen om de zaak te laten rusten. Ree wil echter koste wat kost de waarheid ontdekken...

Winter's Bone is een geslaagde, realistische schets van een geïsoleerde berggemeenschap, waar iedereen verantwoordelijk is voor iedereen. Hoe hard en gewelddadig de mensen ook zijn, diep in hen zit er ook iets van familiaal aanvoelende behulpzaamheid. Wat de film soms grimmig maakt is de armoede waarin die mensen leven. Om die te vergeten, zitten ze bijna allemaal aan de methadon en blijven ze solidair in hun zwijgzaamheid. De behulpzaamheid komt er in de vorm van Teardrop, de zwijgzaamheid in dat van de mensen die weten wat er met Ree's vader is gebeurd. En daarin zit het conflict. Granik had de intentie om een ander Amerika te tonen, dat aan moderniteit en beschaving ontsnapt is en slaagt er wonderwel in. Jennifer Lawrence is een actrice om in de gaten te houden.

Vinny's Rating : 7/10

Atonement (2007)


Regie : Joe Wright
Genre : Drama
Acteurs : James McAvoy, Keira Knightley, Saoirse Ronan, Romola Garai, Brenda Blethyn,...
Speelduur : 123 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0783233

Dit is een film die me heeft geraakt. Wat een grote cinema zeg. Het verhaal begint in 1935 en vertelt hoe een naieve leugen levens voorgoed uit elkaar heeft getrokken. De jonge 13-jarige Briony Tallis, dochter van een rijke landlord, droomt ervan om toneel te schrijven en bezit voor haar leeftijd een levendige fantasie. Ze is getuige van de ontluikende liefde tussen haar oudere zuster Cecilia en Robbie Turner, een man van wat lagere afkomst. Ze onderschept een erotisch geladen brief van Robbie naar Cecilia en betrapt kort daarna Cecilia wanneer die in de bibliotheek aan het vrijen is met Robbie, wat ze voor verkrachting aanziet. Wanneer ze in de tuinen gaat wandelen laat op de avond, op zoek naar twee kozijnen, betrapt ze een man die haar minderjarige nichtje Lola verkracht De man verdwijnt onmiddellijk de duisternis in. Lola is zichtbaar verward en zegt dat ze niet weet wie het was. Briony is ervan overtuigd dat ze Robbie heeft gezien. De beschuldiging kent dramatische gevolgen. Robbie wordt in de gevangenis opgesloten. In 1939 wordt hij vrijgelaten om in de oorlog te dienen. De nu 18-jarige Briony is verpleegster geworden en probeert vergiffenis te krijgen van Cecilia...

De rollen van Ronan, Knightley en McAvoy behoren tot de beste in hun carrière en de beelden zijn ware kunst. Vooral die lange ononderbroken shot waarin de soldaten door een herschapen Duinkerke wandelen is ware topklasse, al of niet digitaal. Een ander groot pluspunt is het wisselende perspectief van waaruit de scènes bekeken worden. Eerst door de naieve ogen van Briony en dan hoe het werkelijk is. Zoiets tilt de film verder op. De film had me sterk in de greep, en ik vond het dan ook jammer dat er niet ingegaan werd op het latere leven van Briony en de omgang met haar schuldgevoel. De film heeft enkele kleine narratieve leemtes, die de kwaliteit van Atonement niet aantasten maar wel voorkomen dat ik er de volle 10 aan geef.

Vinny's Rating : 9/10


zondag 6 februari 2011

Buffalo Soldiers (2001)


Regie : Gregor Jordan
Genre : Komedie / Oorlog
Acteurs : Joaquin Phoenix, Ed Harris, Anna Paquin, Scott Glenn, Elizabeth McGovern,...
Speelduur : 98 min.

Buffalo Soldiers vond ik een bijzonder leuke film; ik had er zelfs niet zoveel van verwacht. Het gaat hier over de oplichterij, diefstal, overspel, drugshandel door Amerikaanse militairen die in Berlijn gestationeerd zijn.

Berlijn 1989. Terwijl de wereld met ingehouden adem op de val van de Berlijnse muur wacht, vervelen de Amerikaanse soldaten ter plaatse zich stierlijk. Ray Elwood is één van die gevallen. Om zich bezig te houden en om zijn tijd goed te besteden verkoopt hij wapens op de zwarte markt, dealt hij drugs en als tussendoortje wipt hij nog eens de vrouw van zijn pathetische baas. Het luxeleventje dreigt ten einde te komen wanneer de soldaten een nieuwe superieur krijgen, Robert Lee. De man is vastberaden om Elwood het leven zuur te maken en de schoonmaak te houden in de troepen. Om zijn privileges niet kwijt te spelen, begint Elwood de dochter van Lee, Robyn, te daten...

Ik val wel gemakkelijk voor dit soort zwarte sarcastische komedies. Phoenix en Glenn zetten voortreffelijke rollen neer. Vooral Phoenix is een apart geval. Vaak roept dit soort personages sympathie op, maar hier is Elwood een amorele parasiet die van het leger een lachertje maakt en zijn land ten schande brengt. Als dat is wat van het Amerikaans leger geworden is, dan is dat ronduit een ramp. Het is geen film die het van zijn dialoog moet hebben. De humoristische situaties volgen elkaar aan sneltempo op in een van schandalen overtrokken context, met als hoogtepunt een catastrofale tank-uitbraak door een stel incompetente militairen. Verrassend goed.

Vinny's Rating : 8/10

zondag 23 januari 2011

Centurion (2010)


Regie : Neil Marshall
Genre : Actie
Acteurs : Michael Fassbender, Dominic West, Olga Kurylenko, David Morrissey, Liam Cunningham,...
Speelduur : 97 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1020558

Voor mij heeft Marshall (The Descent) de wind in de zeilen met deze historische actiefilm, en het is vooral een film voor liefhebbers van wilde bloederige actie. Het resultaat toont aan dat Marshall toch handig is om met kleine budgetten goede films te maken. Ik heb me in ieder geval de kijkbeurt niet beklaagd.

317 AD. Ergens in het oude Engeland is Quintus Dias de enige overlevende van een aanval door de Picten op een Romeins fort. De Romeinen zinnen op wraak, en sturen een legioen onder bevel van Virilus om de Picten uit te moorden en hun oorlogszuchtige leider, Gorlacon. Door het verraad van een Pictische krijgster, Etain, vallen ze in een hinderlaag en wordt Virilus gevangengenomen. Bijna het hele legioen wordt uitgeschakeld en enkele overlevenden zitten vast achter de vijandige linies. Ze vinden het kamp van Gorlacon en bevrijden Virilus uit hun klauwen. Dit is het begin van een genadeloze klopjacht op het Romeinse groepje...

Marshall zorgt voor anderhalf uur popcorn entertainment met een spannende film die ergens tussen de epische schaal van een "Gladiator" en de CGI van een "300" vastzit. Het verhaal is gebaseerd op de werkelijk gebeurde nederlaag van het Negende Legioen. De visuele stijl, het grafische geweld, pittige tempo en de acteurs die hun job naar behoren doen zijn bevredigend genoeg om Centurion op een hoger niveau te tillen, met op het einde nog een twist die me wist te verrassen. Dit zou weleens een DVD-hit kunnen worden en voor Marshall hopelijk de aanloop naar iets groters.

Vinny's Rating : 7/10

zaterdag 22 januari 2011

Sweet Sixteen (2002)


Regie : Ken Loach
Genre : Drama
Acteurs : Martin Compston, William Ruane, Annmarie Fulton, Michelle Abercromby,...
Speelduur : 106 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0313670

Ondanks de film het festival van Cannes won in 2002, kende dit sociaal drama van Loach een vrij bescheiden verhaal in het commercieel circuit. De DVD is niet zo makkelijk te vinden. Sweet Sixteen is het verhaal van een jonge marginaal, die door zijn sociale omgeving stilaan een crimineel wordt, ondanks zijn pogingen om aan dit lot te ontsnappen.

Liam is bijna 16 en heeft ook zijn dromen in het troosteloze Greenock. Zijn moeder komt binnenkort vrij voor een misdaad die haar vriend eigenlijk beging, en hij is vastberaden om voor haar een onderkomen te vinden en voor haar te zorgen. Maar de gewelddadige niksnut van een vriend, Stan, kan het nog wel goed vinden met de al even betekenisloze grootvader van Liam en doet alles om Liam te kleineren en weg te jagen. Het ongezonde familiale klimaat dwingt hem de straat op. Liam heeft ook nog een zus, Chantelle, met wie hij een goede band heeft en die een lichtpunt in zijn bestaan is. Zij heeft een zoontje, Calum, en in tegenstelling tot haar broer, verwijt ze hun moeder dat ze hen verlaten heeft. Door het dealen van drugs hoopt Liam genoeg geld bij elkaar te rapen om een mobilhome te kopen waar ze allen zouden kunnen leven...

Het is wat je van Loach kunt verwachten, al vond ik een film als Kes veel sterker. Liam is een jongen met de beste bedoelingen, maar wiens wensen en dromen in de weg worden gestaan door de nabijheid van het drugsmilieu en personages die hem dreigen mee te sleuren in hun doelloos bestaan. Loach maakt het allemaal niet te zwaar maar houdt desondanks een weinig hoopvolle toekomst in petto voor Liam. Hij exploreert de sociale roots van de criminaliteit in een marginale familie, waarbij de onverantwoordelijkheid en luilakkerij van de vorige generatie overgedragen wordt op de volgende. Zestien is een mooie leeftijd in het leven, maar niet voor Liam.

Vinny's Rating : 6,5/10

zaterdag 15 januari 2011

Charlie St. Cloud (2010)


Regie : Burr Steers
Genre : Drama
Acteurs : Zac Efron, Amanda Crew, Kim Basinger, Charlie Tahan, Ray Liotta,...
Speelduur : 99 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1438254

Slome Zac Efron film. De hele film blijft een vrij saai tempo aanhouden waardoor de belangstelling stilaan wegebde en er vrij weinig boeiends overschoot. "17 again" was in dat opzicht toch veel leuker.

Charlie is een succesvolle student, die deelneemt aan zeilwedstrijden. Zijn ouders steunen hem in alles. Tot op de dag dat hij zijn jonge broertje Sam verliest in een auto-ongeluk. Ook Charlie's hart stond even stil. Na zijn ontwaken ziet hij de geest van Sam, en belooft hem om hem dagelijks te gaan opzoeken in het kerkhof. Vijf jaar gaan voorbij, en Charlie vervult nog steeds zijn belofte, tot hij een meisje ontmoet, Tess Carroll, op wie hij verliefd wordt. Het betekent dat als hij zijn leven wil verderzetten, hij ook de belofte moet breken die hij aan zijn broer maakte...

De ontwikkelingen zijn oninteressant, er spreekt weinig liefde en passie uit de romance tussen Charlie en Tess, en het sentimentele toontje verveelt vlug. Enkel de mooie beelden van Steers en een redelijke prestatie van Efron redden dit zeemzoeterig en zwak verhaal van de ondergang. Enkel Zac Efron diehards zullen hier nog iets aan hebben. Verder een film om vlug weg te spoelen.


Vinny's Rating : 4/10

Terra Estrangeira (1996)


Regie : Walter Salles en Daniela Thomas
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Fernando Alves Pinto, Fernanda Torres, Tcheky Karyo, Alexandre Borges,...
Speelduur : 100 min.

Dit was de tweede film van "Motorcycle Diaries" regisseur Walter Salles, een man met een onberispelijke fotografische stijl en een gevoel voor esthetiek. In deze kleine maar sterke mix van drama en thriller gebruikt hij zwart-wit beelden om een ongewoon verhaal van ontwortelde Portugezen en Brazilianen te vertellen.

Paco is een jonge acteur die in Sao Paulo leeft met zijn moeder. De slechte politieke en financiële situatie van het land doet Paco hunkeren naar andere horizonten waar het beter is. In het nieuws hoort Paco's moeder dat de regering als economische maatregel alle spaartegoeden heeft bevroren, wat betekent dat ze plots verarmen. Ze bezwijkt aan een hartaanval. Hij ontmoet Igor, een louche handelaar in muziekinstrumenten die hem voorstelt om een viool naar Portugal te smokkelen en hem zo de kans biedt om Brazilië te verlaten.
In Lissabon volgt de film ook Alex, een geëmigreerde Braziliaanse die een relatie heeft met een drugsverslaafde looser. Ook zij wil haar leven nieuwigheid inblazen. De Portugezen beschouwen deze Braziliaanse inwijkelingen als tweederangsburgers en Alex belandt van de ene miserie in de andere. Tot ze Paco ontmoet, wiens viool gestolen is en leven bedreigd wordt door gangsters...

Terra Estrangeira is een groot filmmoment, een wijze mix van roadmovie, drama en een vleug thriller. Het acteerwerk overtuigt, de beelden zijn nu en dan prachtig en met veel gevoel geschoten, de muziek blijft hangen en het verhaal rond terugkeer naar de roots boeit ook. Een kleine film met een groot gevoel waar nagenoeg geen punt van kritiek te bespeuren valt. De scène die zich bij het gestrand schip afspeelt, en die ook op de poster te zien is, is de meest symbolische scène van de film, want opnieuw grijpt Salles terug naar zijn centraal thema, het lot van geëmigreerde Portugezen die een nieuw leven moeten opbouwen.

Vinny's Rating : 9/10

vrijdag 14 januari 2011

Celda 211 (2009)


Engelse titel : Cell 211
Regie : Daniel Monzon
Genre : Actie / Drama
Acteurs : Luis Tosar, Alberto Ammann, Carlos Bardem, Antonio Resines, ...
Speelduur : 113 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1242422

De gevangenisfilm blijft het goed doen. Na "Un Prophète" het jaar ervoor is het Spanje die met zijn jail film afkomt. Ik vroeg me af op welke manier ze nog origineel konden zijn na films als "Midnight Express", "Shawshank Redemption" en voorgenoemd drama van Jacques Audiard. En toch... ze hebben nog een onontgonnen verhaallijn weten te vinden.

Juan Oliver vindt een nieuwe baan als cipier. Hij komt echter een dag vroeger werken zodat de nieuwe collega's hem wat kunnen inwerken. Hij had geen slechtere dag kunnen kiezen. Door een klein incident raakt hij bewusteloos en net op dat moment breekt een opstand uit van de gevangenen. De cipiers, die zich mobiliseren om orde op zaken te stellen, leggen Juan in een lege cel, maar vergeten hem eruit te halen. Intussen slaat de opstand om in het voordeel van de gevangenen en trekken de cipiers zich terug. Juan, die levendig van geest is, beseft snel wat er gebeurt en doet zich voor als een nieuwe gevangene. De aanvoerder van de opstandelingen, Malamadre, gedraagt zich eerst argwanend. Kort daarop ontstaat er een vertrouwensband tussen de twee mannen, die Juan toelaat om de situatie onder controle te houden. De twee handlangers van Malamadre vertrouwen hem niet en bespieden hem, op zoek naar het bewijs dat hij niet is wie hij zich voordoet...

Er hangt ook aan Celda 211 een rauw kantje, die niet zo uitgesproken is als in "Un Prophète" maar wel rauw genoeg voor enkele stevige scènes. Monzon zorgt meer voor een film die richting thriller en actie gaat, maar creëert toch de nodige ruimte om zijn personages uit te diepen en een dramatische twist erin te droppen. Op die manier voelt Celda aan als een film die uit verschillende genres put. Maar Celda zou Celda niet zijn zonder het uitstekende acteerwerk van Luis Tosar als de keiharde Malamadre en een angstige Juan Oliver die het hoofd opvallend koel kan houden. Ook het einde zie je totaal niet afkomen. Toch wel een buitenbeentje die volgens mij nog een mooie toekomst heeft in de DVD verkoop.


Vinny's Rating : 7,5/10

Splice (2009)


Regie : Vincenzo Natali
Genre : SF / Drama
Acteurs : Adrian Brody, Sarah Polley, Delphine Chanéac, Brandon McGibbon,...
Speelduur : 104 min.

Splice, de nieuwste film van de regisseur van "Cube", werd bij het publiek niet al te best ontvangen. Vreemd genoeg wel bij de vele recensenten. Natali blijft voor mij toch een vrij innovatieve man wiens films ik stuk voor stuk blijf koesteren. Ook met Splice gaat hij innovatief te werk, en net daarom denk ik, wordt zijn film afgemaakt door het publiek. Vooral door een spraakmakende seksscène tussen een man en een nieuwe levensvorm.

Want daar gaat het over. Twee eigenzinnige jonge wetenschappers, Clive en Elsa, doen al een tijd onderzoek naar genetische manipulatie, en door het samenvoegen van menselijk en dierlijk DNA scheppen ze een nieuw wezen dat eigenschappen bezit van verschillende levensvormen. Ze dopen het wezen om tot Dren. De instelling waarvoor ze werken is niet bepaald happig om hun werk verder te financieren en ze deden hun onderzoek verder op een klandestiene manier. Clive en Elsa zijn aanvankelijk in hun nopjes over hun ontdekking en voeden hun "kind" op, maar de instincten van Dren zijn onvoorspelbaar en ze beseffen dat ze een gevaar kan vormen voor de mensen...

Dit is het type film dat in de jaren '80 razend populair zou zijn geworden. Fantasiewezens zoals E.T. lokten volle bioscopen, en ook het curiosum Dren zou dat gedaan hebben. Ik vond het in ieder geval een film met een donkere humor en een onderhuidse spanning. Cronenberg is hier niet ver weg : in de film vind je een gore scène waarin twee nogal abstracte levensvormen elkaar afmaken in een vivarium. Dat deed me sterk aan een film als "Scanners" denken. Het tegenover elkaar zetten van de menselijke en dierlijke kenmerken van Dren vond ik het sterkste punt van de film, en zorgen voor onvoorspelbare situaties. Tegen het einde vond ik dat Natali in zijn werkje toch de magie heeft kunnen bewerkstelligen waarop ik heimelijk hoopte. Dren speelt met de gevoelens van de kijker, van medelijden tot woede en zorgt ervoor dat ze het pantheon van de filmwezens mag betreden. Ik zou zeggen : probeer je erdoor te laten verrassen, leef je in en denk niet teveel aan de slechte commentaren.

Vinny's Rating : 7,5/10

Stargate (1994)


Regie : Roland Emmerich
Genre : Science-Fiction
Acteurs : James Spader, Kurt Russell, Alexis Cruz, Mili Avital, Erick Avary, Viveca Lindfors,...
Speelduur : 130 min (Director's Cut)
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0111282

Emmerich sloeg ons plat met een overdaad aan special effects, of het nu "Independence Day", "Godzilla" of "2012" is, hij wil steeds uitpakken met verpletterende visuals... en met dunne verhalen. Zijn vroegste Hollywoodfilm, "Stargate" stijgt daar nog steeds boven uit met een originele SF-film die zelfs na zoveel jaren aangenaam blijft om te zien, om maar niet te spreken over het succes van de serie.

In 1928 wordt een metalen ring gevonden in Egypte. 65 jaar later ontdekken wetenschappers dat het een poort is naar een andere wereld. Een expeditie wordt op touw gezet om door de poort te gaan. Leider is kolonel Jack O'Neil, een wat norse militair. Ook Daniel Jackson, die de code ontcijferde om de poort te activeren, vergezelt hen. Ze komen terecht in een piramide op een woestijnachtige planeet, en ontdekken dat de primitieve bewoners gedomineerd worden door buitenaardse wezens...

Vooral het eerste uur is erg mooi. De design van de planeet is goed gedaan en het mysterie rond de poort zorgt ervoor dat je er met je gedachten bijblijft. Dan maakt de film een bocht van 180 graden zoals van Emmerich wel te verwachten is. Acteerwerk blijft voor A-list acteurs Spader en Russell, erg middelmatig. De FX zien er nog altijd erg goed uit en er straalt episch spektakel uit sommige massascènes. Voor mij toch van het beste dat ik van Emmerich heb gezien.

Vinny's Rating : 7/10

zaterdag 1 januari 2011

The Manchurian Candidate (2004)


Regie : Jonathan Demme
Genre : Thriller
Acteurs : Denzel Washington, Meryl Streep, Liev Schreiber, Jon Voight, Jeffrey Wright,...
Speelduur : 129 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0368008

Hersenspoelingen in het leger zijn altijd een soort mythe geweest, die mooi toegedekt werden door de regeringen. Al in 1962 verscheen een eerste versie, met Frank Sinatra in de hoofdrol. De achtergrond was de Koude Oorlog. Deze update van "Silence of the Lambs" regisseur Jonathan Demme speelt zich af met de Irak oorlog op de achtergrond.

Majoor Bennett Marco begint zich ernstige vragen te stellen over de legereenheid die hij aanvoerde tijdens de Operatie Desert Storm. Raymond Shaw redde op twee soldaten na, alle leden van de crew die Marco aanvoerde, wat hem een "Medal of Honor" opleverde en de deuren opende voor een politieke carrière. Een andere soldaat, Al Melvin, die duidelijk gestoord is, vertelt hem over de leden van de eenheid die onderhavig zouden geweest zijn aan een experiment. De uitleg is fragmentarisch en er zijn weinig bewijzen voor de verwarrende woorden. Intussen bereidt Shaw zich voor als kandidaat voor de verkiezingen, bijgestaan door zijn moeder, Eleanor. Eleanor chanteert de oppositiepartij van Tom Jordan om voor haar zoon te kiezen. Marco ontdekt een inplant op zijn rug en begint te vermoeden dat er tijdens de militaire operatie toch iets moet gebeurd zijn...

Strakke thriller, met een complex verhaal dat efficiënt wordt verteld. Je hebt het gevoel er net als Schreiber en Washington, middenin te zitten en het verhaal over hersenspoeling en verkiezingsmanipulatie wordt op een sinistere manier gebracht. Een negatief punt vond ik dat de firma Manchurian een weinig betekenisvolle rol speelde in het verhaal. Dat kon mijns inziens nog wat beter uitgewerkt wordt. Toch blijft dit een goede genrefilm.

Vinny's Rating : 7,5/10