dinsdag 28 december 2010

Robin Hood : Prince of Thieves (1991)


Regie : Kevin Reynolds
Genre : Avontuur
Acteurs : Kevin Costner, Mary Elizabeth Mastrantonio, Morgan Freeman, Christian Slater,...
Speelduur : 143 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0102798

Robin Hood werd al gepresenteerd als verhaal voor kinderen zoals de Disney tekenfilm, of als "volwassen" versie, zoals de recente blockbuster van Ridley Scott. Deze versie met Costner ligt daar ergens tussen en lijkt zich vooral te richten tot tieners. Het is een vrij flauwe en carnavaleske vertoning geworden met erg matige actie en weinig epiek.

Hoeft het verhaal nog verteld te worden? Robin of Locksley ontsnapt uit de kerkers van de Turken en keert terug naar zijn geboorteland, vergezeld van een Saraceen, Azeem. Er zijn veel dingen veranderd sinds zijn vertrek. Terwijl Richard Leeuwenhart op kruistocht is, nam de sheriff van Nottingham de macht in handen om als tiran te regeren. Robins vader werd vermoord en zijn jeugdliefde, Lady Marian, zit opgesloten bij de sheriff. Hij duikt onder in Sherwood Forest en vindt er heel wat andere onderdrukten terug. Robin is niet van zins om bij de pakken te blijven zitten en leidt hen op tot krijgers. Eén van hen, Will Scarlett, lijkt om één of andere reden Robin tot in de grond van zijn hart te haten...

De faling van de film is niet zozeer aan Kevin Costner te wijten, die een best sympathieke en rechtvaardige Robin Hood neerzet. Het geheel mist visie, magie en charme. De sfeer van de middeleeuwen is slechts karig terug te vinden, en scènes konden evengoed in het bos vlakbij uw deur gefilmd worden. Dat romantische Engeland van de 12de eeuw is nergens voelbaar. Als Lady Marian bestonden er actrices met een veel passender Gaelische schoonheid, maar nee, men koos voor de Latina Mastrantonio. Morgan Freeman was een onleuke en overbodige sidekick. Gelukkig is er nog Rickman, die terug een excentrieke schurk vertolkt, en het enige lichtpunt is in de film.

Vinny's Rating : 5/10

Mean Streets (1973)


Regie : Martin Scorsese
Genre : Misdaad / Drama
Acteurs : Harvey Keitel, Robert De Niro, David Proval, Amy Robinson, Richard Romanus,...
Speelduur : 112 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0070379

Mean Streets was één van Scorsese's eerste stappen in de misdaadwereld van Little Italy, één van zijn favoriete universums, waarin hij is opgegroeid en die hij heel wat keren herschiep voor zijn plezier en dat van zijn publiek.

Tony en Michael baten een lokale bar uit en maken deals in de straten van Little Italy. Hun toekomst ziet er niet slecht uit. Voor Charlie ziet het er onzeker uit. Hij werkt voor zijn oom, een invloedrijke mafioso, en is belast met het innen van achterstallige schulden. Hij is misschien een te goede kerel om het te maken. Hij is verliefd op een epileptisch meisje, waar zijn oom eerder afkeurend over is, en ontfermt zich over zijn neef Johnny Boy, een onevenwichtig, zeg maar psychisch gestoorde jongeman die zijn schulden niet afbetaalt en hen allen dreigt in de problemen te brengen...

Iedere filmkenner is het er over eens dat Mean Streets de funderingen legde voor zijn latere oeuvre, zij het nu Goodfellas of Casino. Deze film is eerder een schets van de elementen die onder een veel beter afgewerkte vorm terug te vinden zouden zijn in zijn meesterwerken. Het voelt allemaal nogal experimenteel aan, zowel visueel als narratief. Het brutale geweld, de grimmige straatbeelden met zijn gure bewoners en flashy bars, complexe menselijke relaties en een bijna documentaire stijl zouden daarna blijven terugkomen als kenmerken van de Scorsese film. Robert De Niro toont hier al zijn immense talent als herrieschopper en wanbetaler. Film die eigenlijk redelijk cult is, maar mij toch niet echt kon meekrijgen, ondanks mijn bewondering voor zijn films.


Vinny's Rating : 5,5/10

maandag 27 december 2010

The Social Network (2010)


Regie : David Fincher
Genre : Drama
Acteurs : Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Brenda Song,...
Speelduur : 120 min.

Fincher is ongetwijfeld één van Hollywoods meest geliefde regisseurs. Een man met stijl die zich meestal met succes aan verschillende genres waagt. Vreemde keuze om een film te maken over het verhaal achter Facebook. Niet alleen is Mark Zuckerberg een bestaand persoon, het verhaal over het sociale netwerk is nog verre van gedaan. Social Network is het weinig flatterende portret over de uitvinder van Facebook.

Zuckerberg is een geniale computernerd, die door zijn vriendin Erica gedumpt wordt in het begin van de film. Om zich te wreken gebruikt hij haar foto, en dat van alle andere vrouwelijke studentes, om een contest te doen waarbij de "lelijke" vrouwen online weggestemd worden. Deze "face mash" overlaadt de servers van de universiteit en hij wordt tijdelijk geschorst. Zijn stunt blijft niet onopgemerkt. Twee broers, Cameron en Tyler Winklevoss, broeden met het idee om een site te maken waar studenten met elkaar kunnen communiceren en vragen Zuckerberg om voor hen te werken om de site te ontwerpen. Zuckerberg ontwikkelt TheFacebook zonder terug te koppelen en steelt dus het idee van de broers. Ze maken er een gerechtszaak van. Eduardo Saverin is de enige vriend van Zuckerman, en ontwikkelde de code voor face mash en kreeg van Zuckerman de belofte dat hij een aandeel van 30% zou krijgen en CFO zou worden, mocht TheFacebook groot worden. Het programma wordt groot, zo groot dat beiden aan investeerders denken. Eén van hen, de businessman achter Napster, Sean Parker, helpt Zuckerman om Facebook uit te bouwen tot een professioneel bedrijf...

Wat is nu waar en wat is nu opgeblazen? Het lijdt geen twijfel dat minimale feiten tot dramatische proporties opgeblazen worden. Het stilzwijgen van Zuckerberg laat vermoeden dat het in grote lijnen toch zo is gegaan, en ook enige documentering achteraf bleek dat Fincher zich goed had ingelicht vooraleer hij hier aan begon. Ik denk dat de Columbia studio's zich ook eerst financieel ingedekt wilden zien vooraleer de prent in de zalen rolde. Acteerwerk is correct maar voor grote scènes en grote cinematografie moet je de film niet gaan bekijken. Ondanks dat dit een favoriet wordt op de Oscars, is dit een vrij klassiek gefilmd verhaal. Is hij nu een lul of een genie? Ik zal het niet zeggen. Facebook mag een succesverhaal zijn, het heeft Zuckerberg misschien niet gelukkiger gemaakt. Zeker interessant maar geen meesterwerk die grote prijzen verdient.

Vinny's Rating : 7/10

zaterdag 18 december 2010

Flesh and Bone (1993)


Regie : Steve Kloves
Genre : Drama
Acteurs : Dennis Quaid, Meg Ryan, Gwyneth Paltrow, James Caan,...
Speelduur : 126 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt106926

Arliss was in zijn jeugd getuige van de moord van een heel gezin door zijn vader. Geen familiale gebeurtenis waar je opgewekt van wordt. Het heeft hem getekend. Hij ontmoet Kay, enige overlevende van de moorden en nietsvermoedend wie ze werkelijk is. Hun "band" brengt het pijnlijke verleden terug naar de oppervlakte, wanneer ook de vader van Arliss terug opduikt.
Dennis Quaid speelt een droevige, melancholieke man die verbitterd verderleeft met het verleden. Ook een jonge en mooie Paltrow speelt een vroege rol, als de ongrijpbare dievegge, die altijd opduikt wanneer iets niet deugt. De onvoorspelbaarheden van het lot spelen een bijna surrealistische rol in de film, die mooi vormgegeven wordt door beelden van Philippe Rousselot. Flesh and Bone blijft lekker vaag, een beetje mysterieus en legt ook niet uit waarom het gezin vermoord werd.

Vinny's Movies : 7/10

Frozen (2010)


Regie : Adam Green
Genre : Thriller
Acteurs : Emma Bell, Shawn Ashmore, Kevin Zegers, Ed Ackerman, Rileah Vanderbilt,...
Speelduur : 93 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1323045

Kleine verrassing. En een film om te bekijken als het wat warmer is dan nu. Het verhaal vertrekt van een idee dat zelfs nog zo onrealistisch niet is. Drie tieners gaan samen op skivakantie. Dan en Parker zijn een jong stelletje, en Dans kameraad Joe Lynch, een vrolijke vrijgezel, vult het trio aan. Ze willen wel wat meer dan de toeristensfeer proeven, en halen het in hun hoofd om 's nachts te gaan skiën. Ze overtuigen de verantwoordelijke voor de kabellift om hen naar boven te brengen. Door een misverstand wordt de kabellift stilgelegd en hangen ze metershoog boven de grond in een gruwelijke kou en in het donker. Hun vrolijkheid maakt plaats voor doodsangst wanneer ze beseffen dat het skistation vijf dagen lang gesloten zal zijn. Nog diezelfde nacht ondergaan ze een bitter koude sneeuwstorm. Een meute uitgehongerde wolven ligt eveneens op de loer... Zullen ze aan de dood ontsnappen, zullen ze zich uit de kabellift kunnen bevrijden?

Ik verwachtte er zelfs niet zoveel van. Als "nature horror" vond ik "Frozen" soms erg spannend, en soms verdammt pijnlijk. Ik kreeg het er op bepaalde momenten koud van. Het is zelfs nog knap uitgewerkt ook, wanneer ze er in slagen om zelfs drama tot stand te brengen. Aan de andere kant loopt alles mis wat kan mislopen, maar dat is eigen aan dit soort films. Deze film verdient het zeker om bekeken te worden en haalt een goed cijfer.

Vinny's Rating : 7/10

Juno (2009)

Regie : Jason Reitman
Genre : Komedie / Drama
Acteurs : Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman, J.K. Simmons,...
Speelduur : 96 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0467406

Jason Reitman maakte een meer dan pittige film over tienerzwangerschappen. Wat in de media als een sociaal onaanvaardbaar iets uitgebeeld wordt, pakt Reitman aan met humor en een aanstekelijke luchtigheid. Toch gaat hij een beetje uit de bocht, want zwangere tieners zijn "ongelukjes" en zeker geen modeverschijnsel. Ellen Page zorgt als Juno McGuff voor de eerste vertolking die ik echt kan smaken na het erg slechte Hard Candy.

Het verhaal gaat dus over Juno, 16 jaar, die na een "experimentje" zwanger raakt van de wat sullige Bleeker, een brave gast, maar helemaal niet volwassen en nog volledig onverantwoordelijk. Wanneer ze hem vertelt dat ze zwanger is, repliceert hij "What are you gonna do?" alsof het helemaal haar "probleem" is. Ze besluit om het kind over te dragen aan adoptie-ouders die ze via advertenties vindt. Het koppel Mark en Vanessa zien het hard zitten en het lijkt erop alsof alles goed zal komen. Iets later verneemt ze dat Mark weg wil gaan van Vanessa...

"Juno" is een aangenaam en fris drama die over het algemeen een goed voorbeeld geeft. Ellen Page zet een meisje neer die mentaal vooruit is op haar leeftijd, heel wat zelfvertrouwen heeft en is behoorlijk sociaal. Een bijzonder meisje zeg maar. De personages zijn sympathiek, "real life". Als komedie vond ik het niet daverend; hoefde ook niet... met een tienerzwangerschap zitten is geen klucht. Met labielere meisjes zou dit allemaal vrij slecht kunnen aflopen. "Juno" toont het allemaal positief, en flirt op de rand om zo'n zwangerschap als cool en leuk voor te stellen, wat niet erg strookt met de werkelijkheid.

Vinny's Rating : 7/10

dinsdag 23 november 2010

Le Mac (2010)


Regie : Pascal Bourdiaux
Genre : Komedie
Acteurs : José Garcia, Gilbert Melki, Carmen Maura, Arsène Mosca, Jo Prestia
Speelduur : 90 min.
Meer info : http://franglaisreview.com/2010/02/25/le-mac/

Garcia speelt een dubbelrol als de pooier Ace en zijn tegengestelde tweelingbroer, de saaie bureaucraat Gilles Chapelle. Ace wordt terecht beschuldigd door de lokale gangster, Mendès, om inlichtingen te geven aan de politie. Hij verdwijnt. De politie dwingt de tweelingbroer om zijn plaats in te nemen om het spelletje met Mendès verder te kunnen spelen. De aanpassing aan het pooiersbestaan is hard en het verhaal gonst van de misverstanden en grappige situaties. Chapelle zal zich aanpassen en proberen uit handen te blijven van een argwanende Mendès, die nog niet met zekerheid weet of de pooier een verlinker is.

De getalenteerde acteur José Garcia is in topvorm en illustreert zijn acteerkennis. Hij voelt zich zowel thuis in donkere thrillers (Le Couperet) als in flitsende komedies als deze. Door enkele seksuele en gewelddadige tussendoortjes is de film eerder geschikt voor een volwassen publiek. Het lijkt zelfs alsof de film toont dat een leven als pooier veel leuker is dan dat van bankbediende. Verder gebruikt Le Mac ook clichés uit de actiefilm om ze belachelijk te maken (scène in het Aziatisch restaurant). Hoewel het geheel zonder veel verbeelding is gefilmd ligt het amusementsgehalte hoog dankzij een enthousiaste cast en herwint de Franse komedie iets van haar verloren prestige.

Vinny's Rating : 8/10

zondag 21 november 2010

The Hangover (2009)


Regie : Todd Phillips
Genre : Komedie
Acteurs : Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham,...
Speelduur : 100 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1119646

Doug Billings en Tracy Gardner gaan trouwen. Een nieuw leven wacht op hem. Maar eerst wil hij nog een laatste keer de bloemetjes deftig buiten zetten. Samen met zijn makkers Phil en Stu rijdt hij in de Mercedes van zijn schoonvader richting Los Angeles. Daar willen ze de vrijgezellenavond van hun leven meemaken. Phil is een schoolleraar die hetzelfde mentale niveau als zijn leerlingen haalt wanneer hij losgelaten wordt. Stu is tandarts. Zijn conservatieve saaie vriendin is tegen vrijgezellenfuiven. Daarom liegt hij haar voor dat ze met zijn drieën op een wijnexcursie gaan in Napa Valley. De wilde nacht wordt offscreen gehouden en de film hervat vele uren later, wanneer ze terug wakker worden met een pijnlijke kater in een hotelsuite. In de suite zijn er dingen die er niet horen. En bovenal... Doug is verdwenen.

Hangover is amusement ten top. Naarmate de film vordert, beginnen de personages de enormiteit van hun blunders in te zien. De zoektocht naar Doug is eveneens een zoektocht naar hun geheugen. Het is soms flink overdreven, maar de drie vrij onbekende acteurs houden het allemaal leuk en de dialogen en situaties maken dat deze film ook toegankelijk is voor een ouder publiek. Met een leuke cameo van Mike Tyson.


Vinny's Rating : 7/10

zondag 14 november 2010

Pan's Labyrinth (2006)


Originele titel : El Laberinto del Fauno
Genre : Drama / Fantasy
Regie : Guillermo Del Toro
Acteurs : Ariadna Gil, Sergi Lopez, Doug Jones, Ivana Baquero, Maribel Verdu,...
Speelduur : 119 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0457430

Film die me ademloos achterliet. Zo prachtig zie je ze weinig. Pan's Labyrinth werd universeel erkend als één van de 100 beste films ooit gemaakt. En in dit geval is dat niet overdreven. Een familiaal drama tijdens de Spaanse burgeroorlog wordt als setting gebruikt om in de fantasiewereld van een jong meisje te duiken. Del Toro vertelde in verschillende interviews dat hij zijn inspiratie haalde in een droom die hij zelf ooit had.

1944. In het fascistische Spanje van Franco vergezelt de jonge Ofelia haar zwangere moeder, die diep in een bos bij haar nieuwe stiefvader gaat leven. Die man is Vidal, een sadistische kolonel die noch genade noch liefde kent. Op een nacht leidt een fee Ofelia het bos in, en brengt haar bij een faun die in het centrum van het labyrint leeft. Het wezen vertelt haar dat ze de reincarnatie is van een prinses en dat haar ouders naar haar op zoek zijn. Om terug herenigd te worden met hen moet ze drie proeven doorstaan. Doet ze dat niet zal ze nooit meer herenigd worden met haar echte vader...

Dit sprookje voor volwassenen laat zien dat niet alles op deze wereld kwaad en verwerpelijk is. Aan de rand daarvan bevindt zich een sprookjesachtige wereld, waar droom en fantasie te vinden zijn. Is wat we zien nu ingebeeld of werkelijkheid? Dit is de hele vraag in de film natuurlijk en laat ik aan de attente kijker over. Het contrast tussen oorlogsgruwel en sprookje is in ieder geval fascinerend tot leven gebracht en raakt onvermijdelijk de kijker. De Toro laat beide werelden tegen elkaar leunen tot ze elkaar net niet aanraken. Keuzes spelen een grote rol in de film. Wat Ofelia doet of niet doet bepaalt de loop van de gebeurtenissen. Visueel is dit prachtig vormgegeven en afgewerkt. Sommige scènes zijn adembenemend realistisch. Ook het acteerwerk is subliem. Ondanks de sprookjesachtige invalshoek is dit helemaal geen film voor kinderen. Hoe hard de film ook vaak is, dit is één die vaak opnieuw bekeken kan worden.

Vinny's Rating : 10/10

zaterdag 6 november 2010

A Perfect World (1993)

Regie : Clint Eastwood
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Kevin Costner, Clint Eastwood, Laura Dern, T.J. Lowther, Keith Szarabajka,...
Speelduur : 138 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0107808

A Perfect World is voor mij een hoogtepunt uit de jaren '90 en tevens een hoogtepunt uit Clint Eastwoods carrière. Deze film bengelt ergens tussen ontroerend drama en thriller, zonder ooit in één van die categorieën te horen. Kevin Costner speelt hier ook een heel mooie rol als de boef Butch Haynes.

Twee gevangenen ontsnappen op Halloweenavond. Butch Haynes is een intelligente kerel, en Terry Pugh is een psychopatische domkop. Ze vallen een huis in en gijzelen het gezin Perry (bestaande uit een alleenstaande moeder met kinderen) voor een auto. Ze nemen de tienjarige zoon, Phillip mee op hun ontsnappingstocht. De politie, en dan de feds, worden gealarmeerd en organiseren een klopjacht. Aan de leiding, US Marshall Red Garnett, een veteraan die in het verleden Haynes opgesloten heeft in de cel. Tijdens zijn vlucht naar de vrijheid schept Haynes een band met Phillip en doet de hele kidnapping voor als een spelletje...

Het verhaal en de manier waarop het gefilmd is blijft me telkens weer intrigeren. Natuurtalent Eastwood zorgt voor een knap stukje cinema met fijne dialogen en onvoorzienbare situaties.
De film kan voortdurend alle kanten op zodat gissen naar de afloop erg moeilijk is. Butch Haines is iets van een mysterie. Sympathiek en gevaarlijk onvoorspelbaar. De bijna vader-zoon relatie tussen Phillip en Butch vertelt heel wat over de complexiteit van het personage. Ik hou wel van dit soort figuren, waarbij je niet weet of je er moet van houden of ze net moet haten. Eastwood vertolkt misschien knipoogsgewijs wel een cliché-personage : de harde, scherp turende en zwijgzame Red Garnett. Het avontuur speelt zich af in een bijna perfecte eindeloze zomer in Texas met prachtige rurale landschappen. Niet te missen.

Vinny's Rating : 9/10

woensdag 3 november 2010

Ran (1985)


Regie : Akira Kurosawa
Genre : Oorlog / Drama
Acteurs : Tatsuya Nakadai, Akira Terao, Daisuke Ryu, Jinpachi Nezu, Mieko Harada,...
Speelduur : 160 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0089881

Het oorlogsdrama Ran is één van Kurosawa's latere werken. Het is een herwerking van Shakespeare's King Lear. Een oude koning, Hidetora Ichimonji, verdeelt zijn rijk tussen zijn drie zonen Taro, Jiro en Saburo, die elk hun eigen kasteel zullen bezitten. De twee oudste zoons zijn gelukkig. Saburo niet, en hij voorspelt dat zijn twee broers door hun ambitie en machtshonger in oorlog zullen vallen. De oude koning maakt zich woedend over de onheilsuitspraken van de zoon en verbant hem. Het is Lady Kaede, de vrouw van Taro, die het vuur aansteekt en haar man aanmoedigt om de kastelen van zijn broers te pakken. Haar familie werd in het verleden vermoord door Hidetora, die een dictatoriale krijgsheer was. Hidetora roept de hulp in van zijn tweede zoon, Jiro, die hem echter wil gebruiken in zijn eigen plannen. De oude koning gaat naar het derde kasteel, dat door Saburo in de steek werd gelaten. Het kasteel wordt aangevallen door de strijdkrachten van Taro en Jiro. Niemand wordt gespaard en ook Hidetora wil seppuku plegen maar zijn zwaard breekt en hij wordt gek...

Klassieke thema's als verraad, lust en machtshonger staan centraal in Ran. Nakadai, één van Japans grootste acteurs speelt hallucinerend goed als de oude koning. Hij geeft de indruk van een spook dat letterlijk tot het verleden behoort en weggejaagd werd door zijn eigen vlees en bloed. Het is zware tragedie en Hidetoro is het personage die dit alles op zijn schouders mag torsen. De oorlogsscènes wekken indruk. Voor het centraal stuk in het aangevallen kasteel is een sublieme scène. De film maakt indruk maar er zaten ook enkele langgerekte stukken in in de tweede helft. Een flinke zit dus, maar wel een goede film voor op een luie zondagnamiddag.

Vinny's Rating : 7/10

dinsdag 2 november 2010

zondag 31 oktober 2010

Eastern Promises (2007)

Regie : David Cronenberg
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassel, Armin Mueller-Stahl,...
Speelduur : 100 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/0765443

Cronenberg is een regisseur die erg geliefd is bij het publiek. Van bizarre horrorfilms ging hij in de loop van de tijd over naar misdaadfilms. Zijn twee laatste films "A History Of Violence" en "Eastern Promises" hebben veel met elkaar gemeen. In beide thrillers zie je mensen, wiens leven een andere koers gaat nemen onder invloed van geweld.

Anna is verpleegster. Op een dag sterft een jonge vrouw, Tatiana, in haar armen, na geboorte te hebben gegeven aan een baby. Het enige wat de vrouw naliet was een dagboek. Anna probeert de identiteit van de vrouw te achterhalen en klopt aan bij Semyon, een Russische zakenman die een restaurant openhoudt. In feite is dit een dekmantel voor illegale activiteiten van de Russische mafia. Intussen maakt Nikolai, die vermoorde tegenstanders onherkenbaar moet maken en de bevelen opvolgt van Semyons labiele zoon, kennis met Anna. Hij ontdekt dat het dagboek ook bewijsmateriaal bevat tegen zijn baas. ..

Zoals vaker in Cronenbergs films, verheerlijkt hij de mannelijke natuur. Mortensen wordt als een super-mannelijk wezen neergezet en opnieuw is geweld een uitlaatklep voor allerlei frustraties. Het verhaal heeft niet zoveel om het lijf. Wat het geheel interessanter maakt zijn de erecodes en onzichtbare wetten van het milieu. In de mafia die hier getoond wordt, zit alles verborgen achter de fatsoenlijke facade van een restaurant. Vooral Mortensen en Mueller-Stahl zetten goede rollen neer. Niet Cronenbergs beste, al verwachtte ik meer van hem.

Vinny's Rating : 6,5/10

maandag 25 oktober 2010

The Shawshank Redemption (1994)


Regie : Frank Darabont
Genre : Drama
Acteurs : Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, Clancy Brown, William Sadler,...
Speelduur : 142 min.

Hou je vast. Het publiek van IMDB, de grootste filmdatabank ter wereld en Moviemeter Nederland hebben deze film uitgeroepen tot de BESTE film ooit. Dat is nogal een vreemde vaststelling, gezien de film bij zijn release slechts een matig succes kende. Pas vele jaren later kreeg deze film precies navolging. Toegegeven, het is een meeslepende film met een verrassende wending. Cinematografisch gezien was dit echter geen topper. Beeld en camerawerk blijven erg standaard en komen met niks nieuws.

Andy Dufresne, een bankier, betrapt zijn vrouw met een ander en wordt vervolgens beschuldigd van de moord op beiden. Hij houdt zijn onschuld vol maar krijgt tweemaal levenslang en belandt in de gevangenis van Shawshank. Hij raakt er bevriend met Red, die allerlei spullen levert aan iedereen die kan betalen. Dufresne houdt zich eerst gedeisd en wordt lastig gevallen door enkele medegevangenen. Mettertijd wordt hij geapprecieerd door zijn medegevangenen en door Norton, de baas van de gevangenis wiens boekhouder hij wordt in ruil voor gunsten. Terzelftertijd pleit hij voor een fonds om de gevangenisbibliotheek te financieren...

Het publiek houdt duidelijk van verhalen met universele boodschappen rond hoop. Get busy living or get busy dying. Klinkt dat niet mooi? Ook die visie rond institutionalisering sprak me wel aan. Hoe langer je in de bak zit, hoe vertrouwder die omgeving wordt. En eens je vrijkomt, verlies je alle referentiepunten. Knap gebracht in de film. Toch zijn er ook enkele punten die de kwaliteit van de film ondermijnen. Zo wordt Dufresne als een soort perfecte Jezus-figuur voorgesteld. De ideale buddy, de slimme boekhouder, heeft geen trauma's van enkele maanden eenzame opsluiting en speelt zelfs leraar voor een bijna analfabete medegevangene. Die idealisering grenst wat aan het absurde. Oerdegelijk entertainment die je inderdaad telkens opnieuw met plezier kan herbekijken. Voor mij echter niet het meesterwerk die iedereen er in ziet of in wil zien.

Vinny's Rating : 7/10

Before the Devil Knows You're Dead (2007)


Regie : Sidney Lumet
Genre : Thriller
Acteurs : Phillip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney, Marisa Tomei,...
Speelduur : 117 min.

Lang geleden dat ik nog eens een film zag, die zo efficiënt met flashbacks en flash forwards tewerk ging. Veteraan Lumet voert dit tot in de perfectie uit in een thriller over een overval op een juwelierszaak die totaal uit de hand loopt. Hoffman en Hawke vertolken de twee broers met snode ideeën.

Andy Hanson is financieel verantwoordelijke bij een bedrijf. Wanneer een audit aangekondigd wordt zit hij hopeloos in geldnood om het bedrag terug in kas te steken die hij van zijn werkgever heeft verduisterd. Zijn broer Hank is niet beter af en heeft geld nodig om alimentatie en de scholing van zijn dochter te betalen. Bovendien heeft Hank een verborgen affaire met Gina, Andy's gefrustreerde vrouw. Om uit de knel te raken plannen ze een overval op de juwelierszaak van hun eigen ouders. Geen probleem denken ze... ze zijn verzekerd en zullen geld van de verzekeringsmaatschappij opstrijken. Ze huren een boef in, Bobby Lasorda, maar de overval loopt uit de hand en Lasorda sterft ter plekke. Alsof het nog niet genoeg is komt Lasorda's schoonbroer hen chanteren...

Lumet tooont met zijn 83 jaar wat filmmaken is. Hij doet dat met een duister en weerzinwekkend verhaaltje over twee broers die hun ouders kwaad aandoen voor wat geld. Al waren de gevolgen niet de bedoeling, iedereen moet vroeg of laat rekenschap afleggen voor zijn misdaden. Ze lijken maar niet te kunnen weglopen van hun lot. Lumet verruimt het banaal overvalletje tot niet meer te overziene proporties. De aparte constructie (heel ingewikkeld dit) voert hij foutloos uit. Een vergelijking met Sam Raimi's A Simple Plan ligt direct voor de hand, maar hier geeft Lumet het tragische einde die zo'n film verdient. Een prachtige film.

Vinny's Rating : 8,5/10

woensdag 20 oktober 2010

The Expendables (2010)


Regie : Sylvester Stallone
Genre : Actie
Acteurs : Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Randy Couture,...
Speelduur : 103 min.

The Expendables lag al een tijdje op ieders lippen en groeide uit tot één van de grote blockbusters van het jaar. De reünie van de grote actiehelden uit de jaren '80 cinema beloofde heel wat. Norris, Seagal en Van Damme zijn niet van de partij, maar Stallone wist Willis en Schwarzenegger te verleiden voor cameo's. Hoe indrukwekkend de affiche ook is, ik vond het niet meer dan een doorsnee-actiefilm die allesbehalve een eighties uitstraling had.

Een team huurlingen bevindt zich ergens in de golf van Aden, waar ze de gijzeling door enkele Somalische piraten een halt moeten toeroepen. De missie eindigt succesvol, maar Barney Ross, de teamleider, ontslaat de blonde reus Jensen wegens drugsgebruik en psychologische problemen. De volgende opdracht laat niet op zich wachten. Ze worden naar het eiland Vilena gestuurd waar ze een dictator moeten omverwerpen, generaal Garza, die gesteund wordt door een genadeloze CIA-agent, Munroe. Hun contact is Sandra, de dochter van de generaal. Wanneer de missie misloopt annuleert Ross de opdracht. Alles wordt gecompliceerder wanneer de wrokkige Jensen zijn hulp aanbiedt aan Munroe en Garza...

Stallone werkte hier vooral aan met de bedoeling om de 80s actiefilm terug tot leven te brengen. Hij slaagt daar naar mijn mening slechts deels in. Acteurs als Rourke en Lundgren roepen uiteraard een zekere nostalgie op, evenals de chaotische actie en het flinterdunne plot. Hetgeen de film echt de moeite maakte waren de nette one-liners en de portie zelfspot. De scène waarin Sly, Schwarzie en Brucey samen in beeld komen is hemels en speelt een beetje met de grote discussie die fans destijds voerden over wie nu de grootste actieheld was... Het doet er niet meer toe. Alle drie zijn het iconen geworden. Voor de rest is The Expendables niet meer dan een gewone actieflick zonder grote hoogtepunten.

Vinny's Rating : 6/10

zondag 17 oktober 2010

The Town (2010)


Regie : Ben Affleck
Genre : Misdaad / Drama
Acteurs : Ben Affleck, Rebecca Hall, Jeremy Renner, Jon Hamm, Blake Lively,...
Speelduur : 125 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0840361

The Town is een film die heel wat overeenkomsten vertoont met zijn grote broertje Heat maar er geen moment aan kan tippen. Verwacht je ook hier aan zware schietpartijen en uitgediepte karakters. Ondanks het onoriginele verhaal zorgt Affleck ervoor dat zijn film nooit gaat vervelen al voel je wel aan waar alles naartoe gaat.

Charlestown, een buitenwijk van Boston is nationaal gekend om het hoog aantal bankovervallen die er plaats vinden. In die verpauperde buurt is men overvaller van vader op zoon. Eén van die overvallers is Doug McRay. Ondanks zijn wil om uit dit milieu te raken, is hij toch gangster gebleven door de band die hij heeft met zijn vrienden, allen geharde criminelen. Vooral Jem, een toekomstloze man die niet bang is om te moorden, wil McRay in de misdaad houden. Na een bankoverval, waarbij manager Claire Keesey gegijzeld wordt, lopen de zaken anders. Keesey woont ook in Charlestown. Om te peilen wat ze weet, maakt McRay contact met haar. Jem wordt nerveus en denkt eraan om haar te mollen...

De cast bestaat vooral uit acteurs die niet zo bekend zijn. Ze kunnen niet rivaliseren met Pacino en DeNiro. Je hoeft alleen maar de politie-inspecteur hier te vergelijken met Heat en je begrijpt het al. Er zit flink wat actie in, een liefdesverhaaltje die best interessant overkwam. Dit stadje, waar misdaad een traditie is en waar iedereen involved is, is een plaats waar je niet zomaar van wegrent. En dat is vooral wat The Town wil vertellen. Mijn bioscoopavondje was in ieder geval geslaagd.

Vinny's Rating : 7/10

Over the Top (1987)

Regie : Menahem Golan
Genre : Avontuur / Drama
Acteurs : Sylvester Stallone, Robert Loggia, David Mendenhall, Susan Blakely, Rick Zumwalt,...
Speelduur : 93 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0093692

Over the Top, een productie van het B-filmproductiehuis Cannon, werd naar verwachting door de meeste recensenten en critici afgemaakt. Toch vind ik dit geen slechte Stallone film en voldoet aan de definitie van wat een 80s film is : foute muziek, een portie geweld en een beetje drama.

Michael Cutler is een jonge kadet aan de militaire academie. Zijn moeder is dodelijk ziek, en vertrouwt hem toe aan zijn vader die hij in jaren niet meer heeft gezien. Het is haar laatste wil en ze hoopt dat vader en zoon elkaar op die manier beter leren kennen. Lincoln Hawk is een truckchauffeur die geld verdient met armworstelen. Het eerste contact tussen hen verloopt stroef maar de losse en eerlijke manier waarop Lincoln met zijn zoon omgaat zorgen ervoor dat er stilaan een fragiele band ontstaat tussen hen. Cutler, de grootvader van het kind, wil echter niks van ex-schoonzoon Hawk weten en stuurt twee mannen op hem af om Michael terug naar huis te brengen...

Deze film is over het algemeen ondergewaardeerd. Stallone mag hier meer doen dan alleen maar vechten en schieten. Hij zet een gevoelig personage neer die duidelijk gek is op zijn zoon en brengt het nog goed over ook. Zoals vaker zit de film helemaal niet gecompliceerd in elkaar met een Stallone die diverser uit de hoek komt. De armworstelwedstrijden zijn niet zo boeiend.

Vinny's Rating : 7/10

zaterdag 16 oktober 2010

The Disappearance Of Alice Creed (2009)


Regie : J. Blakeson
Genre : Thriller
Acteurs : Gemma Arterton, Martin Compston, Eddie Marsan
Speelduur : 96 min.


Kleinschalige en knappe thriller van Britse bodem. Blakeson, een naam om te onthouden, geeft een demonstratie van hoe je met weinig middelen en slechts drie enthousiaste acteurs een film kan maken die erg spannend is. Als het een beetje meezit in de zalen kan dit een groot succes worden.

Het verhaal is helemaal simpel. Je ziet twee mannen die een flat verbouwen, een bestelwagen stelen en gereedschap verzamelen. Ze hebben een sinister plan : ze ontvoeren een jonge vrouw in ruil voor een fikse som losgeld. Ze binden haar vast in een kamer en leggen haar oproep vast op film. Vanaf hier moet ik echter niet meer verder vertellen anders praat ik mijn mond voorbij. Dit is het uitgangspunt voor twists en nog meer twists die vaak verrassend uit de hoek komen...

De drie acteurs laten de film niet inzakken en het geweld wordt vakkundig afgewisseld met een vleug zwarte humor. Een vergelijking met Danny Boyle's "Shallow Grave" is nooit ver weg. Een aanrader voor de filmkijker die om originaliteit vraagt.

Vinny's Rating : 8/10

vrijdag 15 oktober 2010

Spartacus (1960)

Regie : Stanley Kubrick
Genre : Historisch / Avontuur
Acteurs : Kirk Douglas, Jean Simmons, Peter Ustinov, Laurence Olivier, Tony Curtis, Charles Laughton,...
Speelduur : 196 min (gerestaureerde versie)
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0054331

Eindelijk eens de tijd vrijgemaakt om één van de grote epische klassiekers uit de Amerikaanse filmgeschiedenis te bekijken. De gerestaureerde versie van Stanley Kubricks Spartacus herstelt
enkele geweldscènes die de censuur destijds niet hadden overleefd. De restauratie uit 1991 door Robert Harris is in alle opzichten een succes en geeft de film haar verloren blos terug en de film in zijn status van klassieker herstelt.

De slaaf Spartacus wordt gekocht door Lentullus Batiatus, een rijke Romeinse slavenhandelaar die occasioneel ook gladiatorengevechten organiseert. Spartacus past zich vlug aan de harde levensstijl aan en wordt verliefd op Varinia, een slavin in het huishouden van zijn meester. Wanneer de Romeinse generaal Crassus op bezoek komt raakt Spartacus in een duel met een zwarte krijger, Draba. Na het uit de hand gelopen gevecht breekt de slavenopstand los, die weerklank vindt tot in Rome, en waarbij Spartacus en Varinia van elkaar gescheiden worden.
In Rome is een politieke machtsstrijd aan de gang tussen senator Gracchus en Crassus, aan wie de slavenopstand verweten wordt. Ze zenden troepen op de slaven af, maar ze worden in de pan gehakt en de generaal wordt verbannnen uit de stad. De slaven plannen om uit het land te vluchten via de haven van Brindisium en huren een vloot af van de Ciliciërs. Spartacus is intussen herenigd met Varinia. Intussen belooft Crassus de overwinning aan de burgers van Rome en bereidt een finale aanval voor...

Kubricks film is episch, vol grandeur en spektakel. Ondanks zijn ruime drie uur sluipen er geen momenten van noemenswaardige verveling in. Elke scène heeft zijn functie en de trage vertelstijl laat toe om zich makkelijk in te leven in het verhaal. Het is niet zozeer Douglas die meeste indruk maakte op mij. Met zijn te sympathieke indruk komt hij nogal mak over als leider van opstandelingen. Hij is te blij om vrij te zijn en te weinig kwaad op de Romeinen voor zijn leven in gevangenschap. Daarentegen zijn Ustinov en Laurence Olivier dan wel weer gedenkwaardig in hun rollen. Niettemin is dit een film die iedereen eens moet gezien hebben.

Vinny's Rating : 8/10

dinsdag 12 oktober 2010

Dossier K (2009)


Regie : Jan Verheyen
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Koen De Bouw, Werner De Smedt, Blemer Destani, Hilde De Baerdemaeker, ...
Speelduur : 120 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1286284

Over Dossier K waren de verwachtingen hooggespannen. Dat was immers het "vervolg" in wording van "De Zaak Alzheimer", één van Belgiës grootste films. "Vervolg" is eigenlijk niet zo correct, vermits dit gewoon gebaseerd is op een ander boek van Jef Geeraerts en enkel de hoofdpersonages Vincke en Verstuyft overeenkomstig zijn.

De film begint met een moord aan de haven van Antwerpen. Slachtoffer is een Albanees maffiakopstuk. De moord zet kwaad bloed in de gemeenschap, en de thuishaven zendt een moordenaar (de zoon van de vermoorde man) naar Antwerpen om hem te wreken. Er ontstaat een spiraal van geweld in de stad. Erik Vincke en Freddy Verstuyft zijn de inspecteurs die belast zijn met het onderzoek. Tijdens dit onderzoek leggen ze dingen bloot die ook toplui in het departement justitie compromitteren. De Albanese gemeenschap helpt hen ook niet verder met hun omerta...

Verheyen zorgt voor een standaard thriller bevolkt met heel wat stereotiepe personages. Sidekick Verstuyft is er alleen maar om flauwe grappen uit zijn mouw te schudden en Hilde De Baerdemaeker mag het emo gehalte verzorgen. Door vast te houden aan conventies vertoont de film een gebrek aan originaliteit en eigen stijl. Dat is trouwens ook een eigenschap van zijn kompaan Van Looy. Hij neemt geen risico's door een vlotte hollywoodstijl te gebruiken, dat verkoopt immers altijd, maar maakt het nergens spannend of speciaal, zonder dat de film daarom gaat vervelen. Nee, het kijkt vlot weg en houdt je aandacht vast, al is het niet meer dan een dertien-in-een-dozijn film die in de schaduw staat van de Zaak Alzheimer.

Vinny's Rating : 6/10

woensdag 6 oktober 2010

Agora (2009)


Regie : Alejandro Amenabar
Genre : Drama
Acteurs : Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac, Michael Lonsdale, Ashraf Barhom,...
Speelduur : 121 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1186830

Het historisch drama Agora, de nieuwste van Amenabar, de regisseur van de euthanasiefilm "Mar Adentro" dreigt aan de aandacht van het publiek te ontsnappen. Weinig reclame, een vluchtige screening op het festival van Cannes. Nochtans is het zonde, want Agora is een film waarvoor de makers zich niet hoeven te schamen. Het historisch tijdperk, de 4e eeuw na christus, is een interessante periode. Het Christendom bloeide op als een kleine sekte fanatiekelingen, die andere geloofsvormen met dwang bekeerden. Ook de wetenschap vierde hoogtij. Het verhaal speelt zich af in Alexandrië, bescheiden en toch zo authentiek weergegeven.

Hypatia is een professor in astronomie en doet onderzoek naar de vorm en plaats van de Aarde in het heelal. Onder haar leerlingen bevinden zich Orestes, die een oogje heeft op haar, en Synesius, een verstandige maar zeer beïnvloedbare jongeman. In het huis van haar vader, de wetenschapper Theon bevindt zich ook een slaaf, Davus, die in zwijgzaamheid een bijna obsessieve aanbidding voor Hypatia koestert. Deze emotionele verhoudingen worden zwaar op de proef gesteld, wanneer een groep christenen oproepen tot de aanval op de Bibliotheek van de stad, die voor hen het heidendom belichaamt. De aanval wordt gevolgd door een ware ravage, wanneer de Romeinse prefect hen toegang verleent. De sfeer wordt alsmaar gewelddadiger, wanneer de christenen een nieuwe bisschop krijgen, de fanatieke Cyrillus....

Niet alleen het acteerwerk is een plezier om te zien, en in de eerste plaats een begeesterde, enthousiaste en seksueel onverschillige Rachel Weisz als Hypatia, die trouw blijft aan wat zij zelf gelooft, al is dat niet in een God. Geloof is voor Amenabar een vorm van slaverij, als het niet uit vrije keuze is. Sterk om te tonen hoe de slaaf Davus de ene slavernij inruilt tegen de andere. Ik kan ook de accuraatheid van de historische feiten prijzen. Volgens verschillende bronnen zou Amenabar zelfs advies gevraagd hebben in het Vaticaan. Er zijn heel wat details, zoals die luchtshots, die Alexandria tot leven brengen. Dit is een film die me in ieder geval op alle vlak heeft overtuigd.

Vinny's Rating : 9/10

zaterdag 2 oktober 2010

Machete (2010)


Regie : Robert Rodriguez en Ethan Maniquis
Genre : Actie
Acteurs : Danny Trejo, Jessica Alba, Steven Seagal, Jeff Fahey, Lindsay Lohan, Robert De Niro...
Speelduur : 100 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0985694

Eindelijk, de langverwachte "Machete" van Rodriguez is er. Dit is één van de foutste films van het jaar. Je moet maar het lef hebben om actieheld Steven Seagal en Robert De Niro in één film te steken. Van de fake-trailer uit "Planet Terror" maakte Rodriguez een volledige film rond een keiharde working-class hero die het opneemt tegen een wrede drugsbaron.

De beginscène toont Machete in volle actie. Het bloed spat in het rond en de koppen rollen letterlijk. Hij wordt echter gepakt door druglord Torrez en voor dood nagelaten. Hij gaat werk zoeken in Amerika en wordt benaderd door een man, Michael Boothe, die hem vet betaalt om senator McLaughlin te vermoorden, een man die met harde hand immigranten uit de VS jaagt. Machete neemt de klus aan en wordt opgelicht door zijn opdrachtgever. "They Just fucked with the wrong Mexican" zegt hij, en met deze oneliner start zijn wraakactie. Ook voor vrouwelijk schoon is onze vriend Machete niet ongevoelig, en hij zit al vlug opgezadeld met Shé, de leidster van een verzetsgroep.

Rodriguez blijft trouw aan de 70s pulpfilms en brengt een film met een hoog cult-gehalte. Het is allemaal erg vermakelijk en leuk, ook minder bloederig als "Planet Terror". De indruk ontstaat echter dat de makers gewoon de stukken uit de fake-trailer gemonteerd hebben in de film, wat soms een slordige indruk maakte. Ook de weinige dialogen van Machete (voor wie we de film toch gingen bekijken) vielen op. Dat Trejo een verleden als zware jongen heeft is algemeen gekend, maar was zijn druggebruik zo zwaar dat hij nu geen lange teksten meer kan onthouden? Beste acteur vond ik Jeff Fahey, die een grote schoft speelt. Alba, Michelle Rodriguez en Lindsay Lohan versterken de film met girl-power. Ik vond het erg goed, al had het net wat bloediger gemogen op het einde en werd er te veel aandacht besteed aan de randpersonages. Robert De Niro speelt een bijrol als de racistische senator en laat een grappige indruk achter. Aanrader voor wie van grof geweld houdt.


Vinny's Rating : 7/10

The Killer Inside Me (2010) +16!!


Regie : Michael Winterbottom
Genre : Drama / Misdaad
Acteurs : Casey Affleck, Jessica Alba, Kate Hudson, Simon Baker, Bill Pullman, Elias Koteas,...
Speelduur : 109 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0954947

Stijlvol doch onsamenhangend portret van moordenaar Lou Ford, geïnspireerd door een boek van Jim Thompson die al reeds op het scherm gebracht werd in de jaren '70. Winterbottom, die een letterlijke adaptatie wilde op het scherm, werd met boe-geroep aangevallen voor enkele brute scènes (waarvoor verwittiging). Geniale film-noir voor een groep kijkers en een warrige slaapverwekkende misdaadfilm voor anderen.

Lou Ford is hulpsheriff in een stadje in Texas in het begin van de jaren '50. Hij is een gerespecteerd burger en heeft een "officiële" vriendin Amy, met wie hij verder wil in het leven. Onder deze schijn verbergt zich echter een psychopaat. Eén van de rijkste burgers van stad, Chester Conway, vraagt om een bezoekje te brengen aan een prostituée, Joyce Lakeland en haar te verzoeken om haar charmes elders aan te gaan bieden. Het gerucht verspreidt zich dat de zoon van Conway gek is op Lakeland. Joyce gedraagt zich minachtend tegen Ford, die haar met fysiek geweld (lees : billenkoek) onderwerpt. Lakeland is aangetrokken door de mix van seks en geweld tussen hen en begint een relatie. Ze plannen om samen een leven op te bouwen op een andere plaats en beramen de moord op Conways zoon. Ford organiseert een ontmoeting...

Winterbottom weet op een artistieke manier de Texaanse sfeer terug te geven. De auto's, de stoffige straten en halve cowboys worden prachtig gebracht. Hij faalt echter in de omschrijving van het personage Lou Ford en maakt het personage complex door de drijveren achterwege te laten uit het boek, naar eigen zeggen om ons beter te kunnen inleven in Ford. De criminele instincten van Ford ontwaken in combinatie met Lakeland. Daarna begint hij steeds meer plezier te scheppen in geweld en ontwijkt voortdurend de kansen om een gelukkig leven te leiden. Stilaan begint de politie hem op het spoor te komen. Casey Affleck was geen goede cast. Zijn slaperige verveelde stem irriteert en hij kon me niet fascineren als Lou Ford. Het einde is niet alleen zwak, het past totaal niet in het plaatje.

Vinny's Rating : 4/10

woensdag 29 september 2010

Remember Me (2010)


Regie : Allen Coulter
Genre : Drama
Acteurs : Robert Pattinson, Emily De Ravin, Lena Olin, Chris Cooper, Pierce Brosnan,...
Speelduur : 113 min.

Helemaal niet mis en ondanks de poster is dit niet zo zoetsappig als ik dacht. Aan de oppervlakte vertelt Remember Me een liefdesverhaal tussen twee mensen die uit gebroken gezinnen komen. In een diepere laag is de film een illustratie van het spreekwoordelijke "Carpe Diem".

De eerste scène toont een moeder en haar dochter die op een late metro wachten naar huis. De vrouw wordt door twee delinquenten aangevallen en neergeschoten. Het dochtertje is Ally Craig, dochter van een hardvochtige en wat harteloze politie-agent, die maar al te blij is om aan de beschermende greep van haar vader te ontsnappen wanneer ze een relatie begint met Tyler Hawkins. Hawkins is de zoon van een succesvolle zakenman die echter alles in zijn werk heeft geïnvesteerd en zich op grote afstand bevindt van wat op een familie lijkt. Tyler heeft er niet veel aan, zijn zusje Caroline nog minder. Hij vindt in de relatie de affectie die hij van zijn gezin heeft moeten missen, al is de relatie in feite de vrucht van een weddenschap die hij met een vriend heeft afgesloten en wijselijk verzwijgt voor Ally...

Het romantische verhaaltje is net zo belangrijk als de familiale relaties en het onvermogen om te communiceren tussen de verschillende personages, en omarmt de filosofie dat het leven veel te kort kan zijn om het te laten vergallen door futiliteiten. Nu en dan was de film volhardend in het overdramatiseren van bepaalde zaken, maar kan wel rekenen op goed acteerwerk en een twist die je helemaal niet ziet afkomen en het hele verhaal in een ander daglicht plaatst. Mooie film hoor.

Vinny's Rating : 7/10

zondag 26 september 2010

Kick-Ass (2010)


Regie : Matthew Vaughn
Genre : Actie
Acteurs : Aaron Johnson, Chloe Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Nicolas Cage, Mark Strong,...
Speelduur : 117 min

Fantastische film. Ik dacht dat het de zoveelste superhelden film was. Tot mijn verbazing draaide dit wel even anders uit. Man achter dit project is zo goed als onbekende Matthew Vaughn, in het leven de echtgenoot van Claudia Schiffer en regisseur van "Layer Cake" en "Stardust", twee films die ook wel dik meevielen. Vaughn is hiermee een man om in de gaten te houden.

Kick-Ass vertelt het verhaal van Dave Liszewski, een doodgewone nerd die uitblinkt door zijn onopvallendheid. Tot hij op een dag het idee heeft om van een nobody een somebody te worden. Hij schaft zich een groene wetsuit aan en waant zich al een superheld onder de naam Kick-Ass. Zijn eerste pogingen eindigen in het hospitaal maar daarna jaagt hij succesvol enkele kwajongens weg en belandt er een filmpje van zijn daden op YouTube. Zijn krachten blijven wel beperkt. Tijdens een voor hem bijna fatale heldendaad, waarbij hij drugdealers eens wil aanpakken, wordt hij gered door HitGirl en haar vader Big Daddy, die de boel overhoop schieten. De actie wordt echter in de media toegeschreven aan Kick-Ass. De lokale maffiabaas, Frank D'Amico, besluit hem een lesje te leren...

Grappig, cartoonesk en ultra-gewelddadig, zo kun je dit best omschrijven. In de eerste helft houdt het verhaal een lichte bijna komische toon aan, en in de tweede helft wordt het flink wat gewelddadiger. Vaughn schuwt noch bloed noch controverse. Want de recensenten spaarden de film niet, en mikten hun pijlen vooral op de aanwezigheid van Chloe Moretz, pas 11 jaar tijdens het draaien van de film, en die er lustig op losmoordt. Wat moraalridders er over willen denken, je kunt sowieso alles in deze film niet serieus nemen. De comic van Mark Millar krijgt een zeer goede verfilming met enthousiast acteerwerk, flitsende actie en een leuk verhaal. Wat moet je nog meer hebben? Dit is entertainment ten top.


Vinny's Rating : 8,5/10

zaterdag 25 september 2010

The World's Fastest Indian (2005)


Regie : Roger Donaldson
Genre : Roadmovie / Biopic
Acteurs : Anthony Hopkins, Iain Rea, Tessa Mitchell, Aaron Murphy, Anthony Starr,...
Speelduur : 127 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0412080

De biografie van Burt Munroe is de biografie van een man die heel zijn leven geobsedeerd geweest is om sneller te gaan. In zijn werkplaats ontwikkelt hij motoren die hem in staat moeten stellen om snelheidsrecords te breken. Zijn droom : meedoen aan de snelheidswedstrijd van Bonneville, dat plaatsvindt in een zoutvlakte. Hij heeft zijn oude Indian geperfectioneerd tot een ware snelheidsduivel. Ook de man is belangrijk. Een eenvoudige nieuwzeelander die trots is op zijn roots en de mensen charmeert met zijn spontaneiteit. Hij komt voor het eerst in zijn leven in de VS aan en ontdekt een voor hem onbekende wereld, waar alles en iedereen aan een ander tempo leeft. Dit is nu net het mooie aan de film, want de maatschappelijke evolutie is het enige dat Burt Munroe heeft ingehaald.

Dit is een prachtige film en je moet zeker geen automechanieker zijn om hem te kunnen volgen. The World's Fastest Indian is niet volgestouwd met races en technische prietpraat. De film is geschoten op locatie, wat hem erg authentiek maakt. Hopkins speelt hier ook één van zijn leukere rollen. Het zou jammer zijn om de man alleen te blijven onthouden als de kannibaal Hannibal Lecter, terwijl hij in zijn carrière zoveel andere boeiende personages in het leven heeft geroepen. De sympathie waarmee hij zich naar zijn doel begeeft is meteen ook het enige negatieve van de film. Je zou inderdaad het verhaal kunnen verwijten om opzettelijk feelgood te zijn want zowat iedereen in de film is eigenlijk lief en vriendelijk. Ook prachtige shots van die streamliner op dat zoutmeer. Dit is zeker approved by Vinny.

Vinny's Rating : 8,5/10

vrijdag 24 september 2010

Percy Jackson and the Olympians : the Lightning Thief (2010)


Regie : Chris Columbus
Genre : Actie / Fantasy / Komedie
Acteurs : Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Sean Bean,...
Speelduur : 118 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0814255

Ik zie Percy Jackson als niet meer dan een Clash of the Titans voor tieners. De wereld van de Griekse mythen worden naar het heden meegenomen, en dat is aanleiding voor vele avonturen. En wie anders dan Harry Potter regisseur Chris Columbus, verder ook bekend van naieve films als Home Alone en Mrs. Doubtfire, is geschikt om dit te regisseren.

Zeus is niet tevreden. Zijn lichtschicht is gestolen, en hij draagt Poseidon op om de schicht binnen twee weken aan hem terug te bezorgen, zoniet dreigt er oorlog. Zeus verdenkt inderdaad Poseidons half-goddelijke zoon Percy Jackson van de diefstal. Tijdens een museumbezoek wordt de dyslectische Jackson aangevallen door een Furie, die de gedaante van zijn lerares had aangenomen. Zijn vriend Grover vertelt hem dat hij een Halfgod is, en ook zijn leraar blijkt deel uit te maken van de mythologische wereld. Zoals het elke goede halfgod betaamt, moet hij een heldhaftige opleiding krijgen in "Camp Half Blood" dat speciaal opgericht is om halfgoden te trainen. Intussen is ook Hades uit op de schicht, en ontvoert Percy's moeder als ruilmiddel...

Percy Jackson is vaak een verfrissende parodie op Clash of the Titans. Hades als hardrocker, een hypermoderne Medusa, met dodelijke sensualiteit vertolkt door Uma Thurman. Ook enkele extraatjes, zoals dat vijfkoppige monster mochten er best wezen. Het is geen film die zichzelf serieus neemt en alleen al om die reden waardeer ik die ook hoger dan Clash. Dat het de zoveelste "nerd wordt superhero" film is stoorde me hier meer dan de parodiëring en anachronismen, vooral omdat het weeral zo'n Harry Potter-achtig ventje is. Simpel vermaak en niet zo slecht als ik verwachtte.

Vinny's Rating : 6/10

La Linea (2009)


Regie : James Cotten
Genre : Misdaad / Drama
Acteurs : Ray Liotta, Andy Garcia, Esai Morales, Armand Assante, Kevin Gage,...
Speelduur : 95 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1111918

En het leek nog wel interessant, want mafiafilms in Mexico bestaan er nauwelijks. Spijtig genoeg wordt de film om zeep geholpen door rommelig camerawerk, zwakke dialoog en een gedwongen twist. In de eerste plaats is dit een B-film met A-list acteurs, en dat valt behoorlijk tegen.

Mark Shields is een huurmoordenaar die betaald wordt om een drugsbaas te vermoorden van het Salazar kartel in Tijuana, Mexico. De zieke Javier Salazar heeft inderdaad de jonge en ambitieuze gangster Pelon aangesteld om hem op te volgen. Deze verandert de agenda en begint met Afghaanse dealers te onderhandelen over heroine. Shields zoekt een collega op, met wie hij een moordpoging opzet. Ze zijn niet alleen : een groep concurrerende premiejagers is ook op afspraak met goedvinden van de Amerikaanse geheime diensten, en er volgt een shootout...

Waar het schoentje knelt, is vooral de karakterstudie die La Linea is. Verwacht je niet aan rauwe mafia-actie maar aan verwoede pogingen om allerlei personages uit te diepen. Shields wordt geplaagd door schuld, de kartelbaas gaat elke dag naar de kerk om te biechten, een lokaal hoertje zorgt voor een vreemdeling enz. Het draait allemaal meer uit op drama, en de actie die je te zien krijgt is meestal niet goed gefilmd. La Linea is zowat van alles... en helemaal niks.

Vinny's Rating : 4,5/10

La Clef (2007)


Regie : Guillaume Nicloux
Genre : Thriller
Acteurs : Guillaume Canet, Marie Gillain, Thierry Lhermitte, Vanessa Paradis, Josiane Balasko...
Speelduur : 112 min.

Toch even wat duiding geven eerst. "La Clef" maakt deel uit van een trilogie die volledig door Nicloux werd geregisseerd. De vorige films waren "Une Affaire Privée" en "Cette Femme Là". Het is niet het vervolg op vorige twee films, maar zet wel dezelfde 2 personages in beeld, namelijk François Manéri (Lhermitte) en Michèle Varin (Balasko). Wat vreemd is in vergelijking met de twee vorige films, is dat ze enkel in een flashback te zien zijn. Deze film moet het ook van een naar Franse maatstaven indrukwekkende cast hebben die voor mevrouw Johnny Depp een comeback betekende.

Eric Vincent is een dertiger, getrouwd, en die zijn vriendin frustreert, want zij wil kinderen en hij vindt er zich niet klaar voor. Doorheen de film zullen ze verder uit elkaar groeien. Eric krijgt een telefoontje van een onbekende die hem de assen van zijn onbekende vader wil overhandigen. Hier wil hij eerst niks van weten. Overmand door nieuwsgierigheid gaat hij op het voorstel in en ontmoet zo Joseph Arp, die in een ver verleden zijn neergeschoten vader heeft gekend. De film laat ook een ander verhaal zien dat zich dertig jaar geleden afspeelde. Een man wordt verkoold in zijn bed teruggevonden. Hij werd aangevallen door een man met een vlammenwerper. De enquête van rechercheur Varin legt een somber misdaadverhaal voor de dag. De derde verhaallijn gaat over Manéri, een gepensioneerde en terminaal zieke ex-flik, wiens dochter Cécile spoorloos verdwenen is...

De film reikt mondjesmaat flarden van een puzzel aan, dat stilaan het plot blootlegt dat vertrekt uit drie verschillende verhaallijnen. Het hoofdpersonage zinkt in een nachtmerrie bij klaarlichte dag en zoekt de uitgang uit deze waanzin. De verhaalstructuur lijkt sterk op dat van Inarritu's films, behalve dat hier geen echt doel is. La Clef dompelt de kijker vooral onder in een paranoide sfeer en voegt er iets "twisted" aan toe door zijn personages tegen alle logica in te laten handelen (zoals wanneer Eric zijn vrouw voor een tijdje wegstuurt). Toch een vreemde en onconventionele thriller die meer aandacht aan sfeer dan aan verhaal besteed. Ik kon het wel smaken.

Vinny's Rating : 7/10

zondag 19 september 2010

Proof Of Life (2000)


Regie : Taylor Hackford
Genre : Avontuur
Acteurs : Russell Crowe, Meg Ryan, David Morse, Pamela Reed, David Caruso,...
Speelduur : 135 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0228750

Russell Crowe heeft nooit veel succes gehad bij mij. Proof of Life is een voorbeeld van waarom ik zo'n hekel heb aan Crowe. Datzelfde stemgeluid, een irriterende expressie en droog tot vervelens toe. Hackford, toch wel regisseur van het geprezen "The Devil's Advocate" inspireert zich van de ontvoeringen door de FARC in Colombia voor zijn film. Zijn pogingen worden om zeep geholpen door slechte lead rollen van Crowe en Ryan.

Terry Thorne is een huurling die in dienst staat van Luthan Risk International, een verzekeringsmaatschappij die gespecialiseerd is in reddingsoperaties bij ontvoeringen. De openingsscène toont een actie in Tsjetsjenië. Daarna sturen zijn werkgevers hem naar Tecala, in Zuid-Amerika, waar Peter Bowman, een ingenieur die aan de bouw van een stuwdam werkte, werd ontvoerd door guerrillastrijders, de ELT. Thorne neemt contact op met Alice, de vrouw van Peter, en met Peters zuster. Intussen wordt Peter meegenomen naar een kamp, diep in de bergen. ..

Proof of Life wil net iets teveel zijn. Als actiefilm alleen zou dit niet slecht geweest zijn. Hackford betrekt er echter wat psychologisch drama en romance bij, en dat helpt de kwaliteit van de film niet vooruit. De plotse aantrekking tussen Crowe en Ryan is een complete misser die irrelevant is voor het plot. Ryan hoort eigenlijk haar ontvoerde echtgenoot te steunen. Crowe is zoals gezegd erg passief in zijn rol, en ook Ryan bakt er niet veel van. Ze brengt op geen enkel moment energie en levendigheid aan haar personage. Gelukkig bracht Morse nog wat peper in de soep. Enkel de reddingsoperatie op het einde hielp deze zoutloze film nog wat recht. Na afloop bleef ik op mijn honger zitten.

Vinny's Rating : 5/10

Linkeroever (2008)


Regie : Pieter Van Hees
Genre : Thriller
Acteurs : Eline Kuppens, Mathias Schoenaerts, Sien Eggers, Frank Vercruyssen,...
Speelduur : 102 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0940723

Belgische horror : een genre die nog amper uitgeprobeerd werd, met uitzondering van Fabrice Du Welz (Calvaire). Pieter Van Hees zorgt voor een urban legend op de Antwerpse linkeroever en jat nogal onsubtiel elementen uit Japanse horror. Het resultaat ligt wat beneden de verwachtingen en om een andere recensent te citeren waar ik me bij aansluit : "een bizar thriller-drama dat goed begint maar daarna met een bijna hoorbare klik verzinkt in onnozelheid".

Marie is een jonge vrouw die ambities heeft om aan het EK lopen mee te doen. Van de dokter krijgt ze het slechte nieuws dat ze een maand moet rusten. Ze ontmoet kort daarna Bobby, een autoverkoper en ze wordt zijn vriendje. Gefrustreerd door de voortdurende bezorgde aanwezigheid van haar bijgelovige moeder trekt ze bij hem in. Er beginnen vreemde dingen te gebeuren : Marie wordt geplaagd door nachtmerries, spuwt nu en dan bloed uit en verneemt vreemde verhalen over de vorige bewoonster van Bobby's flat, die spoorloos verdwenen is...

De eerste helft van de film bouwt een geloofwaardig kader op en karakteriseert de personages. Marie is een onafhankelijke vechtster en Bobby komt voortdurend over als een wazig en moeilijk grijpbaar personage. Van zodra de bovennatuurlijke elementen eraan komen loopt het mis. Aanvankelijk lukt het nog wel om een occulte en sinistere atmosfeer op te roepen, maar niet om die waar te maken. Seksualiteit en vruchtbaarheid nemen een prominente plaats in. Van Hees regisseerde één van de meest expliciete seks-scènes uit de Vlaamse cinema en gebruikt voortdurend symboliek die op een surrealistische manier naar vruchtbaarheid verwijst. Het is allemaal noch warm noch koud en niet echt een film waar ik heb van kunnen genieten. Daarvoor is het allemaal te gekunsteld en te vaag, en het einde te onnozel voor woorden.

Vinny's Rating : 5,5/10

donderdag 16 september 2010

Solitary Man (2009)

Regie : Brian Koppelman / David Levien
Genre : Drama
Acteurs : Michael Douglas, Susan Sarandon, Danny DeVito, Imogen Poots, Jenna Fischer,...
Speelduur : 90 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1294213

Michael Douglas speelt niet veel films meer. Persoonlijke familiale drama's en een kankerdiagnostiek hebben hem de jongste tijden thuis gehouden. Binnenkort is hij te bewonderen in "Wall Street : Money never Sleeps" van Oliver Stone. Tussendoor speelde hij dit drama met droge humor over een man die niet wil verouderen. Solitary Man ging bijna onopgemerkt voorbij.

De automagnaat Ben krijgt slecht nieuws te horen over zijn gezondheid, en gaat weg van zijn vrouw. Hij wil het onderste uit de kan halen, en beseft dat hij nog moet profiteren van de dagen die hem gegund zijn. Hij gaat onder andere met de 18-jarige dochter van zijn rijke minnares naar bed, en licht zijn werkgever op. Zijn leven ontspoort door zijn gebrek aan ernst, en hij dreigt de mensen die om hem geven één voor één te verliezen. In de eerste plaat zijn dochter, die het moeilijk heeft met dat onverantwoordelijke gedrag...

Critici hebben zich over het algemeen positief uitgesproken over Douglas' prestatie als een zakenman die vecht tegen zijn verouderingsproces. Maar jonge meisjes in bed lullen, en meegaan op fuiven past helemaal niet meer bij zijn leeftijd. Hij heeft zijn leven niet meer onder controle, en hij komt eerder komisch zielig over. Douglas blijft een hemelse acteur en geeft het personage van Ben Kelman mooi vorm. Het onvolwassen gedrag van die man ontlokte me soms een glimlach, en de manier waarop hij een verbitterde eenzaat wordt zorgde voor ernstige momenten. Je moet ervan kunnen genieten; ik vond het een best verteerbare film. Danny De Vito, al lang niet meer op het scherm, speelt hier nog eens een rolletje als één van de enige mensen, die nog een positieve invloed hebben op Kelman.

Vinny's Rating : 6/10

zondag 12 september 2010

My Name Is Khan (2010)


Regie : Karan Johar
Genre : Drama
Acteurs : Shahrukh Khan, Kajol, Jimmy Shergill, Yuvan Makaar, Zarina Wahab,...
Speelduur : 154 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1188996

Na het succes van Slumdog Millionaire lijkt de Bollywood film een iets breder bereik te krijgen. Regisseur Karan Johar breekt grenzen met het drama My Name is Khan, dat eveneens grappige momenten bevat. Eigenlijk is het niet veel meer dan een Forrest Gump variant, die ook hier heel handig in elkaar werd geknutseld.

Rizwan Khan, een Indische moslim, lijdt aan Alzheimer al sinds hij kind was. Hij had het geluk om door een liefdevolle moeder opgevoed te worden, en kon door haar aanmoedigingen bepaalde talenten ontwikkelen, zoals het herstellen van eender welk toestel. De aandacht die zijn moeder hem altijd gaf, wekte de jaloersheid op van zijn broer Zakir. Wanneer moeder Khan overlijdt, staat Rizwan alleen; hij begeeft zich naar de Verenigde Staten, waar Zakir inmiddels getrouwd is en een succesvolle zaak heeft opgericht. De emotionele band tussen hen blijft broos en afstandelijk. Rizwan gaat voor zijn broer werken als vertegenwoordiger en ontmoet in een kapsalon Mandira, een hindoeistische vrouw met een kind uit een eerder huwelijk, Sam. Mandira raakt gecharmeerd door de naieve gevoeligheid van Rizwan en trouwen. Ze zijn gelukkig tot de 9-11 aanslagen. Die hebben als gevolg dat de moslimbevolking gestigmatiseerd en gemarginaliseerd worden. Een dramatische gebeurtenis zal Rizwan en Mandira uit elkaar halen...

Dat is een erg goed in elkaar gestoken film. Autisme is niet het thema van de film. Het is vooral een film die oproept naar verdraagzaamheid en etnische vooroordelen met de vinger wijst. Het grootste deel van het verhaal omhelst de recente geschiedenis van de USA, vanaf 9-11. Ze brengen die boodschap van tolerantie over met pakkende en duidelijke beelden. Het acteerwerk is top, je ziet vaak onvergetelijke beelden en natuurlijk ook het Bollywood sentiment en een tikkeltje onrealisme. Gelukkig wordt dit allemaal niet te veel door de strot geduwd. Het verhaal was meer dan eens grappig en de personages zijn "larger than life". Er zit ook drama in verwerkt doch de emo-factor is niet hoger dan in andere gelijksoortige drama's. Een prima film die in gevaarlijk vaarwater komt en toch verrassend neutraal blijft.

Vinny's Rating : 9/10

zaterdag 11 september 2010

Inception (2010)

Regie : Christopher Nolan
Genre : Thriller
Acteurs : Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Ken Watanabe,...
Speelduur : 148 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1375666

Inception, de labyrinthische thriller van Christopher Nolan (Memento, The Dark Knight) is zonder twijfel de meest spraakmakende thriller van het jaar. Het publiek houdt van complexiteit en van films die een onduidelijke scheidingslijn aanbrengen tussen realiteit en droom. Want hierover gaat Nolans film. In wezen is het een bedrijfsthriller met een eenvoudig verhaal. Laat je evenwel niet voor de gek houden want de bedoelingen van de film gaan veel verder. Inception is een multi-interpretabele film geworden.

Dom Cobb is een dief, een man die andermans geheugen kan binnendringen om er gedachten te stelen. Hij is een begeerd bedrijfsspion die ingehuurd wordt om ingewikkelde klussen op te knappen. Terzelfdertijd is hij ook een internationaal vluchteling. Saito, een Japans industrieel, wil hem een nieuwe job toevertrouwen. De man heeft een concurrent, Fischer, die op sterven ligt. Het volledige conglomeraat gaat over naar zijn zoon Robert, die daardoor een onoverwinnelijk monopolie zal vestigen. Saito wil dat Cobb in Robert Fischers hoofd een idee inplant, waardoor hij de beslissing gaat nemen om zijn imperium op te delen. Aan dit centrale plot hangt dan nog een soort flashback-zijplot, waarin Mal, de vroegere vrouw van Cobb, een rol speelt. Mal pleegde zelfmoord en komt vaak tussen in de operaties die Cobb uitvoert, met de bedoeling hem te hinderen. Ze is een projectie van zijn geest, die de lijn tussen droom en realiteit verder in verwarring brengt. Want dat is het ultieme gevaar van de volledige operatie : geloven dat de droomwereld een realiteit is en hersendood worden. Via zijn mentor stelt hij een team specialisten samen bestaande uit een architecte, Ariadne, die de droom moet ontwerpen en twee handlangers die meehelpen om in het sterk gebarricadeerde brein van Fischer te door te dringen... De Inceptie operatie zal in drie niveaus gebeuren.

Is de film volledig een droom, of enkel partieel? Het geeft stof tot hevige discussies die ik hier niet zal beginnen. Nolan schept een wereld met eigen logica, die de betekenis van het verhaal in bepaalde richtingen duwt en ons dan weer doet nadenken of we het wel begrepen hebben. Cruciaal voor het begrijpen van de film is de dynamiek van het fenomeen "dromen in dromen" en de relatie Mal-Cobb. Het is niet erg om verward te zijn, het is Nolans bedoeling om de verstandelijke vermogens op de proef te stellen. Hij is veeleisend en vertaalt zijn verhaal op blockbuster-schaal. Er zijn ook minpunten. Sommige acteurs (zoals Ellen Page) blijven op de achtergrond en fungeren teveel als pionnen in Nolans visionaire wereld. Nolan is teveel bezig met bombastische cinema en vergeet soms om zijn personages wat meer ruimte te geven. Er zat heel wat origineels in. Voor mij was het niet de bioscoopervaring bij uitstek : de actiescènes kregen me niet mee en bleven spanningsloos, terwijl het einde een betere afwerking miste.

Vinny's Rating : 7/10

woensdag 8 september 2010

Anonyma - Eine Frau in Berlin (2008)


Regie : Max Färberböck
Genre : Oorlogsdrama
Acteurs : Nina Hoss, Yevgueni Sidikhin, Juliane Köhler, Rudiger Vogler,...
Speelduur : 131 min.

Oorlog draait voor de gewone burger om overleven. Voor de vrouw in oorlogstijd is dat zeker het geval, zo vertelt het boek uit 1959 van een anoniem gebleven vrouw, die tijdens de oorlog herhaaldelijk verkracht werd door de Russen en een opportuniteitskeuze maakte om zich erdoor te sjacheren. Het verhaal vangt aan met de bevrijding van Berlijn in 1945. De Duitsers zijn vastgemodderd op fronten waar de overwinning onhaalbaar is geworden en in de stad zijn alleen maar vrouwen, kinderen en bejaarden te vinden. De Russen bezetten de stad en de Duitse achtergeblevenen schuilen in kelders uit vrees om vermoord te worden. Ze worden vlug gevonden, en heel wat vrouwen worden verkracht. Anonyma is één van hen. Haar man, een schrijver, is naar het front. Om zichzelf tegen te brutaliteiten te beschermen begint ze een relatie met Andrei Rybkin, een officier, die haar enige bescherming biedt, hoewel de relatie soms gespannen en soms teder is. De man schippert tussen zijn gevoelens en zijn loyauteit aan zijn land, die in twijfel getrokken wordt door zijn mensen. Vreemd genoeg is de relatie een element die stabiliteit brengt in de directe omgeving... Maar wat zal er gebeuren wanneer haar man terugkeert?

Anonyma is hiermee een vrij uitdagende film, omdat je gevoelens aangesproken worden om medelijden op te brengen met de Duitsers. Het schetst een hoofdstuk die jaren onbespreekbaar bleef. Verkrachting was een uitermate efficiënt wapen, want het sociale weefsel van de samenleving werd ermee aangetast (relaties, vriendschappen). Färberböck gaat een feministische invalshoek niet uit de weg : Anonyma kiest voor de diplomatieke weg een relatie met de vijand en overleeft met haar lichaam en haar vaardigheden. Niet dat ze het met volle zin deed, maar alles was goed om te overleven. Wat nog het meest verbijstert, is dat ze oprecht gevoelens heeft voor de Russische majoor en je zou kunnen aan een Stockholm-syndroom in oorlogstijd denken. Färberböck zorgt voor een deprimerend psychologisch portret van die vrouw en wordt terzelfdertijd nergens brutaal noch goedkoop. Hij beeldt de oorlog uit zonder franjes en zonder de personages in te delen als "goed" of "slecht". Alleen jammer dat er net dat beetje peper ontbreekt wat de film onvergetelijk maakt. Prachtige rol van Nina Hoss in ieder geval en beklijvende muziek van Zbigniew Preisner.

Vinny's Rating : 7/10